Сътрудници на чешкия президент Милош Земан показаха днес видеозапис, на който се вижда как той, докато е в болница, подписва преди седмица указ за свикване на парламента в новия му състав. С този ход те се опитаха да защитят действията на неговата канцелария, свързани с хоспитализацията му, срещу обвиненията в потайност, предаде Ройтерс.

Приемането на Земан в болница съвпадна със следизборен период на политически преход в Чехия, в който президентът има да играе роля. Това обезпокои политиците, които обсъждат задействането на конституционни механизми за изземането на правомощията му.

Видеозаписът е първото показване на Земан от влизането му в болница на 10 октомври.

На пресконференция началникът на президентската канцелария Вратислав Минар защити действията на администрацията във връзка с хоспитализацията, отхвърляйки критиките, че състоянието на държавния глава се пази тайна.

На показаното видео се вижда как председателят на долната камара на парламента Радек Вондрачек се среща със Земан, който подписва указ за свикване на парламента в новия му състав на 8 ноември. На записа се вижда как Земан лежи на болнично легло и разговаря с Вондрачек и още трима души.

Вондрачек е отишъл да види Земан на 14 октомври. Срещата е била по искане на президента, каза Минар.