Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, в която членуват 192 държави, се надява, че ще успее да ускори процеса по признаване на руската ваксина "Спутник V" от Световната здравна организация. Това заяви пред ТАСС президентът й Франческо Рокка след виртуална среща с президента Владимир Путин.

"Над 50 държави използват "Спутник V" и са я признали. Единственото, което липсва към момента, това е одобрението от страна на СЗО. Това влияе на възможността ваксинираните със "Спутник V" да пътуват, тъй като тази ваксина не е призната в други страни. Надяваме се, че ще съумеем да помогнем да се ускори процесът", заяви Рокка. Той добави, че колкото повече ваксини съществуват, толкова по-добре за всички. Проблемът, според него е, свързан с темпото на оценяване и признаване на различните ваксини от съответните органи на отделните страни.

По време на срещата с него пък Владимир Путин призова Червения кръст и Червения полумесец за съдействие, защото вече 200 милиона души по света са поставили именно тази ваксина и са получили защита срещу коронавируса. "Но ни е необходимо да получим одобрение, за да може хората, които са си поставили руската ваксина, да имат възможност, също като останалите с други ваксини, свободно да пътуват по света, да се чувстват пълноценни граждани и да не бъдат ограничавани правата им, в това число и правото им на придвижване през държавните граници", подчерта Путин. "Надяваме се на вашата подкрепа за одобрението на нашата ваксина", добави той.

Междувременно стана ясно, че Световната здравна организация отлага одобрението на ваксината единствено поради бюрократични пречки, каза пред вестник La Nacion Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF). Според него руската страна не вижда особени проблеми с разпознаването на лекарството, тъй като ефективността на ваксината е потвърдена от публикации в авторитетни медицински списания и реални данни от цял ​​свят.

"Руското министерство на здравеопазването поддържа тесни връзки със СЗО и разбираме, че все още има малки пречки по пътя ни, но те са от изключително бюрократичен характер", подчерта Дмитриев. Той дори обобщи, че ваксината е одобрена от 71 държави, а данните от двете клинични изпитвания в Аржентина, Сан Марино, Сърбия, Унгария, Бахрейн, Мексико, Обединени арабски емирства, Беларус, показват, че това е една от най-безопасните и ефективни ваксини срещу коронавируса. Ваксинацията с руската ваксина в момента позволява хората, които са си я поставили, да пътуват до 100 държави.

"И когато СЗО най-накрая одобри лекарството, броят от такива страни ще се увеличи", каза ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF) Кирил Дмитриев. Именно фондът инвестира в разработката на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" - "Спутник V" , която получи сертификат от руското здравно министерство още през август 2020 и така стана първата регистрирана ваксина срещу COVID-19 в света.

В същото време в Русия вече обявиха, че имат два регистрирани случая на заразени с Омикрон - става въпрос за двама души, завърнали се от ЮАР. Ученият и вирусолог Пьотър Чумаков пък заяви, че щамът на коронавируса може да се превърне в "жива ваксина" за хората, които го прекарат, съобщава изданието Ura.ru.

 По думите на член-кореспондента на Руската академия на науките сред експертите си пробива път мнението, че природата сама е създала жива ваксина срещу COVID-19.

"Хората, които преболедуват този нов щам на коронавируса, ще станат устойчиви към по-тежките варианти на инфекцията", заяви Чумаков.

С появата на Омикрон човечеството може да забрави за локдауните. Към момента само е неясно дали този вариант ще измести останалите известни. По-рано представителката на СЗО Мария Ван Керкхов каза, че първоначалните данни сочат, че при пациенти, които са се заразили с новия щам, коронавирусът протича по-леко.