Град Ухан в Централен Китай и провинциите Анхуей, Цзянси и Чжъцзян обявиха днес червен код за опасност заради проливни дъждове, които заплашват реките и езерата с преливане, предаде Ройтерс. Проливните дъждове прекъсват икономическите дейности в селските местности и глобалната търговия.

Властите на град Ухан, който се намира на брега на река Яндзъ и стана епицентър на епидемията от коронавирус в края на миналата година, предупредиха жителите да вземат предпазни мерки, след като нивото на водата доближи безопасния максимум.

Гигантският резервоар на язовира "Трите клисури", който се пълни с повече вода, за да предотврати риска от наводнения, е повишил нивото си с 10 метра от допустимото равнище, като поема по 50 000 кубични метра вода в секунда.

Езерото Поян в провинция Цзянси, което е формирано от разлив на река Яндзъ, е покачило нивото си с 2,5 метра от безопасното равнище. То се е разпростряло на още 2000 квадратни километра по време на дъждовния сезон, а част от близкия до него град е наводнена.

Езерото Тай, което се намира още по на изток, близо до Шанхай, обяви също червен код за опасност, след като нивото на водата в него надвиши с почти метър безопасното равнище.

Летният дъждовен сезон носи наводнения в Китай почти всяка година, но прекъсването на икономическите вериги на доставки дава отражение и върху международната търговия, отбелязва Ройтерс.