Депутатката от социалдемократическата партия Мете Фредериксен ще оглави новото правителство на Дания, предаде ДПА, цитирайки съобщение, направено в Копенхаген късно снощи от нейната партия.

41-годишната Фредериксен ще е най-младият премиер в историята на Дания и ще бъде начело на правителство на малцинството. В резултат на преговорите, започнали след изборите, състояли се в страната на 5 юни, тя си осигури парламентарната подкрепа на другите три леви партии от т.нар. "червен блок". Този блок спечели общо 91 места в 179-местния нов парламент срещу 75 за десноцентристкия блок на досегашния премиер Ларс Льоке Расмусен. Той призна поражението си и се оттегли.

Социалдемократите сега са най-голямата партия в парламента, макар че бележат лек спад в сравнение с позициите с в предишния, но другите леви партии също се представиха добре. Този резултат бе очакван и предсказан от социолозите и още по време на предизборната кампания Фредериксен не скри намерението си да състави правителство на малцинството.

Така тази година в три скандинавски страни - Швеция, Финландия и Дания - на власт дойдоха левоцентристки правителства начело със социалдемократите.