Папа Франциск номинира днес 13 нови кардинали. Сред тях е и първият чернокож от САЩ - Уилтън Грегъри, архиепископът на столицата Вашингтон, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В изненадващото съобщение, което направи от прозореца на своя кабинет пред събралите се вярващи на площад "Свети Петър", главата на Римокатолическата църква каза, че новите кардинали ще бъдат ръкоположени официално на церемония на 28 ноември. Сред тях е францисканецът от Италия Раниеро Канталамеса, отдавнашен личен изповедник на Светия отец във Ватикана. Друг францисканец, Мауро Гамбети, ще оглави като кардинал Светия конвент в Асизи, града на Свети Франциск.

Измежду останалите бъдещи кардинали личат архиепископите на Кигали (Руанда), Капис (Филипините) и Сантяго (Чили), както и един от Бруней.

От Ватикана засега не са съобщили как ще се проведе консисторията, както е известна церемонията по ръкополагане, предвид ограниченията за пътувания по света заради коронавирусната пандемия, отбелязва АП.

Ройтерс посочва, че девет от тринайсетимата бъдещи кардинали ще бъдат от т. нар. електори, тоест ще имат право да участват в избора на нов папа. Франциск е номинирал около 57 процента от кардиналите електори. Това увеличава вероятността следващият папа да продължи по-либералния курс на аржентинския наместник на престола на Свети Петър.

Останалите кардинали електори бяха номинирани от по-консервативните предшественици на Франциск - Бенедикт Шестнайсети и Йоан-Павел Втори. С новите девет кардинали електорите ще станат 128.