Японската агенция за ядрена безопасност обаче съобщи, че според международната скала INES инцидентът във „Фукушима” е от четвърта степен.

„Инцидентът е преминал в изцяло ново измерение от вчера. Ясно е, че се намираме на шесто ниво”, коментира Лакост на пресконференция, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Най-високата седма степен е била обявявана само веднъж - за катастрофата в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. Злополуката в АЕЦ "Три Майл Айлънд" в САЩ през 1979 г. получи пета степен.

Ситуацията в Япония не е така тежка, както в "Чернобил", между двете не може да се прави сравнение, заяви за БТА Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Тя също посочи, че според международната скала аварията във "Фукушима" е оценена по четвърта степен.

Противоречиви са информациите за нивото на радиация в АЕЦ "Фукушима" 1. 
Нивото на радиация продължава да се покачва, съобщават японски медии, цитирани от Интерфакс. Радиационният фон около реактора вече бил толкова висок, че затруднявал нормалната работа и контрола над енергоблока, което увеличавало риска от инциденти.

Равнището на радиацията във "Фукушима" 1 се е понижило рязко, съобщи обаче Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). На главния вход на АЕЦ "Фукушима "1 сутринта бе измерено ниво от 400 милисиверта на час. Шест часа по-късно МААЕ съобщи, че равнището на радиацията вече е било 20 пъти по-ниско.

Равнището на радиацията в Токио е 10 пъти над нормалното, предаде Ройтерс, като се позова на общинските власти в столицата. То обаче не е заплаха за човешкото здраве, увериха от властите.

По данни на Световната ядрена асоциация след катастрофата в "Чернобил" критерият за преместване на хората е бил облъчване над 350 милисиверта.  Естествената радиация, на която са изложени хората, е около 2 милисиверта годишно.

По думите на Низамска огромното разстояние, което ни дели от Япония, както и сложните атмосферни процеси, дъждове и отлагания, ще попречат на радиацията да стигне до територията на страната ни. Много вероятно е в България да не се измерят даже и частици, добави Низамска.
Според нея за евентуалното достигане на радиация у нас са необходими поне 14-15 дни.

За сведение

При рентгенография на гръден кош облъчването е около 0,02 милисиверта, а при рентгенова снимка на зъб - 0,01 милисиверта.
Екипажите, обслужващи полета по полярния маршрут Ню Йорк - Токио, са изложени на радиация до 9 милисиверта годишно.

Облъчване до 100 милисиверта годишно е най-ниското ниво, при което се наблюдава отчетливо увеличение на случаите на ракови заболявания. Натрупването на 1000 милисиверта може да причини смъртоносен рак много години по-късно при всеки пет на 100 души, изложени на радиация.

Единична доза от 1000 милисиверта предизвиква симптоми на лъчева болест, но не и смърт.
Единична доза от 5000 милисиверта може да причини смъртта на половината от облъчените в рамките на един месец.