По света вчера бяха регистрирани над 893 хиляди случая на заразяване с COVID-19- рекорден брой за един ден, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Над една трета от тези случаи са в Индия, където вчера бяха регистрирани 332 730 новозаразени.

Преди тази седмица най-високият дневен брой на случаи на заразяване по целия свят бе регистриран на 8 януари, когато заразените бяха 819 хиляди.

През седмицата бяха регистрирани над 5,5 милиона случаи на заразяване по света, от които почти два милиона в Индия. Индия регистрира и рекорден брой смъртни случаи от  COVID през последните 24 часа - 2624. Общият брой на смъртните случаи в Индия е близо 190 хиляди.

Очаква се прагът от 150 милиона заразени по света да бъде преминат идната седмица.

В България новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 1708, при направени 14 888, което значи, че положителни са 11.47% от тях.  В болница са 8073 пациенти, 751 от които - в интензивно отделение. За последните 24 часа от COVID са починали 105 души, с които общият брой на жертвите на пандемията става 15 826.

Учени смятат, че тревожността, свързана с новия коронавирус, може да накара някои хора да развият компулсивни хигиенни навици, които да им попречат да се реинтегрират във външния свят и след края на пандемията, съобщи междувременно електронното издание на "Гардиън".

За синдрома на тревожността от Ковид за пръв път се заговори миналата година, когато Ана Никчевич от университета Кингстън и Маркантонио Спада от университета Лондон Саут Банк забелязаха, че хората развиват особен комплекс навици, свързани с коронавируса.

Синдромът се характеризира с компулсивна проверка за симптоми на COVID-19, избягване на обществени мести и обсесивно почистване и дезинфекция. Сега учените бият тревога, че обсесивната тревога и избягване на заплахите, включително нежеланието да се използва градски транспорт или дезинфекцията на дома с часове, няма да отминат лесно дори и когато COVID-19 бъде поставен под контрол.

"Нормално е да се страхуваме. Вие и аз се страхуваме от вируса, защото е опасен. Разликата при развиването на психопатологичен отговор се състои в това дали се държим прекалено предпазливо и не ставаме заложници на страха си", каза Спада. "Очаквам, че ще има части от населението, които ще избягват реинтегрирането в обществото и постоянно ще се тревожат от вируса в следващите месеци, независимо дали са ваксинирани или не".

Учените са анализирали данни, подадени от около 500 американци през юни миналата година и са установили, че синдромът води до нива на генерализирана тревожност и депресия над и извън фактори като личностни характеристики и обща загриженост за здравето. Към тези данни са били добавени и сведения, подадени от около 300 британци през февруари 2021 г., според които синдромът е независим причинител на генерализирана тревожност и депресия в периода на пандемията.

Преобладаваща част от участниците в проучването са с висше образование, около 22 на сто от тях казват, че се възприемат като изложени на висок риск от Ковид-19 и над една пета са били ваксинирани с поне една доза на ваксина срещу COVID-19.