Чешкото правителство въведе забрана върху продажбата на кафе за консумиране извън заведенията с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Чехите изразиха недоволството си в коментари в онлайн издания. "Това е чиста подигравка", написа интернет потребител. "Аз нямам време да седя в кафене сутрин преди работа", коментира друг. Други потребители походиха със сарказъм: "Това определено ще ни спаси от пандемията".

Чешкото правителство одобри мярката в четвъртък, но заради неясното й формулиране някои хора решиха, че е грешка. Объркването се засили от коментар на министъра на търговията Карел Хавличек, който каза, че според него кафето, което не се консумира на място, може да бъде позволено, ако клиентът отнесе чашата с кафе за вкъщи в чанта или торба.

Здравният министър Ян Блатни не остави съмнения по темата. Той обясни, че целта на новата заповед е по Коледа хората да не се разхождат с напитки и храна в ръка по базарите и улиците

По-рано тази седмица чешкия парламент даде на правителството право да удължи до 23 декември извънредните пълномощия заради неотслабващата пандемия от коронавируса. Това е по-кратък период от поискания от правителството, което настояваше за нов 30-дневен период след изтичане на сегашния на 12 декември. Предложението за скъсяването му дойде от крайнолявата комунистическа партия, която подкрепя правителството на Андрей Бабиш, и получи достатъчно гласове, за да бъде прието.

Мярката се налага само седмица след като правителството облекчи някои ограничения, разрешавайки отваряне на магазините и ресторантите, които от октомври бяха затворени. Това обаче доведе до ново повишаване на данните за заболеваемостта.

Маската в Словакия е задължителна навън, шалът не се приема

 

Носенето на медицински маски на обществени места в Словения от днес е задължително, срокът на действие на съществуващите карантинни ограничения се продължава с една седмица, предаде СТА. За защита на дихателните органи е задължителна медицинска маска, обикновен шал вече е недостатъчен, заяви на пресконференция в петък заместник-министърът на здравеопазването Мария Магайне.

Повечето от останалите ограничителни мерки се запазват, което е особено важно за медицинските служители, които са сред най-уязвимите групи от населението, каза Магайне.

На 19 октомври словенските власти обявиха режим на епидемия на цялата територия на страната на фона на втората вълна от разпространяването на инфекцията с коронавирус. Оттогава срокът на действие на ограниченията постоянно се продължава. В страната са забранени всякакви обществени мероприятия, затворени са образователните учереждения, прекратена е работата на всички обществени заведения, които не са в сферата на жизнено важните. Излизането от вкъщи е възможно само с медицинска маска, излизането от общината, в която живеете, и в чужбина е възможно само при основателни причини. Полицията извършва проверки по пътищата, а от 21 до 6 часа има полицейски