Чешкото правителство на малцинството одобри плановете за увеличение на минималната работна заплата с 9,4 процента до 13,350 крони (584 долара) от началото на следващата година, съобщи ДПА.

Кабинетът, съставен от популистката партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) и Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), одобри мерките, които ще засегнат около 150 000 служители.

Министърът на труда и социалните грижи Яна Малачова написа в Туитър, че мерките целят да подложат на натиск работодателите, за да увеличат заплатите.

Чешката търговска камара обвини правителството, че не е реагирало достатъчно на легитимните опасения на работодателите, че увеличението на минималната работна заплата ще засегне най-вече малките и средни компании в селските райони с пропорционално голям брой служители.

Средният брутен доход в Чехия е около 1200 евро (1366 долара) на месец, според чешкия статистически институт. Нивото на безработицата през септември е било 2,3 процента, което е най-ниското в ЕС, по данни на Европейската статистическа служба Евростат.