Чешката република позволи разделянето на количеството препарат във флаконите с ваксина на "Пфайзер/"Бионтех" срещу COVID-19 на шест вместо на пет дози, предаде Ройтерс.

Така здравните власти се възползват от допълнително количество ваксина, поставено във флаконите от производителя.

По стандартните правила на ЕС от всеки флакон могат да бъдат изтеглени пет дози от ваксината, но експерти в САЩ заявиха, че е възможно да се получи и шеста или дори седма доза.

По-рано тази седмица чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от Европейската комисия да разреши използването на това допълнително количество от ваксината, за да може да бъдат имунизирани повече хора.

В разпореждане с вчерашна дата чешкото здравно ведомство дава временно разрешение за изтегляне на допълнителна доза ваксина от всеки флакон, ако във флакона има достатъчно материал и при стриктно съблюдаване във всяка доза да се съдържа правилното количество препарат.

Посочва се, че пълният обем на допълнителната доза трябва да е наличен в един флакон и не може да се събира материал от няколко флакона за получаване на нужното количество за шеста доза. Така има риск от замърсяване, според експертите.

В Чехия ваксинирането срещу COVID-19 започна на 27 декември, но за момента пратките не са достатъчни.

Здравни власти съобщиха днес за рекорден брой от 16 329 нови случаи на коронавирус в рамките на денонощие през вчерашния ден.

Централноевропейската държава с 10,7 милиона население е една от най-тежко засегнатите с общ брой регистрирани случаи на зараза от 701 622 и 11 429 починали.

Белгия също се опитва да засили ваксинационната кампания, като обмисля да увеличи времето между първата и втората доза от ваксината. Намерението е така да бъдат имунизирани двойно повече хора на фона на недостига на необходимите количества от ваксината.