Законопроектът, внесен в руската Държавна дума от руските комунисти, който признава за военни ветерани окупаторите на Чехословакия през 1968 г., отвори стари рани, пише днес пражкият вестник "Лидове новини", цитиран от БТА.

Войски на Варшавския договор нахлуха през август с.г. в Чехословакия, за да смажат политическите реформи и антикомунистическите протести страната в период, известен като "Пражката пролет".

Днес "Лидове новини" припомня, че още в понеделник мнозина чешки политици са изразили протест и са окачествили руската инициатива като провокация. От голямо значение е и фактът, че на първо четене законопроектът е получил подкрепата на всички парламентарни групи в Думата и окончателното му приемане е напълно възможно.

По информация на вестника външното министерство в Прага е повикало руския посланик за обяснение и е наредило на чешкия посланик в Москва да поиска същото от външното министерство на Русия. Очаква се днес президентът на Чехия Милош Земан да коментира ситуацията по време на предаването "Седмица с президента" по телевизия "Барандов"

"Става дума за това руснаците да не пренаписват историята и тя да няма друга интерпретация", казва пред "Лидове новини" председателят на комисията по външна политика в чешката Камара на депутатите Лубомир Заоралек. По думите му утре на заседание на комисията ще се яви министърът на външните работи Томаш Петържичек, за да докладва за резултатите от дипломатическия демарш на Чехия. Според депутата е много важно да се разбере каква формулировка използват руснаците. "Ако се окаже, че през 1968 г. е имало потушаване на контрареволюция, то ще бъде неприятелски жест и ще заявим това ясно".

Външнополитическата комисия към чешкия Сенат също ще се занимава днес с темата. "Лидове новини" цитира председателя на комисията Павел Фишер, според когото "да се признаят за военни ветерани окупаторите от Руската федерация би било неприемливо отричане на нашата история".

Как реагираха правителствата на Чехия и Словакия

Правителствата на Чехия и Словакия разкритикуваха на 3 май историческия ревизионизъм, на който Русия подлага оглавеното от Съветския съюз нахлуване в Чехословакия през 1968 г., предаде Асошиейтед прес.

Чешкото външно министерство обяви, че в проекта за поправка в руския закон за ветераните се казва, че войските са участвали в инвазията, за да потушат "опит за преврат" и да стабилизират политическата ситуация в Чехословакия.

Прага заяви, че инвазията е нарушила международното право и повечето чехословашки лидери и мнозинството граждани са били против нея.

Словашкият премиер Петер Пелегрини се готви за посещение в Русия и отбеляза, че предложените законови промени "не допринасят за взаимното доверие и доброто сътрудничество между страните".