Франция и Чехия ще са сред първите държави, които ще върнат учениците в класните стари. Това стана ясно днес, след като в цял свят поетапно правителствата започват да облекчават ограниченията. 

На либерални в това отношение за момента за чехите отварят границите си за международния превоз на пътници по автомобилните пътища и с влак от 11 май, предават БТА и Франс прес. Там регистрираните случаи на зараза са 7700, 251 са починалите. Забраната за международния транспорт на пътници е от 14 март. Правителството затвори границите два дни по-късно и чак в края на април ги отвори за някои пътуващи, ако покажат тест за коронавируса с негативен резултат или при условие, че спазват двуседмична карантина.

"Смекчаваме тези ограничения в транспорта. . . Вече ще могат хората да си хванат автобус или влак, за да пресекат границата", написа в "Туитър" министърът на транспорта Карел Хавличек.

От 11 май ще могат да отворят музеи, кина, търговски центрове, бирарии на открито и фризьорски салони.

Ще могат и да се провеждат събития с участието на до 100 души. Спортни състезания също ще бъдат позволени при същия лимит.

От следващата седмица ще могат да се върнат част от учениците по класните стаи.

Франция също разхлабва мерките от 11 май, а правителството отнесе сериозна критика. Сенатори както от десницата, така и от левицата отправиха критики срещу центристкото правителство на президента Еманюел Макрон заради възможностите на страната да извършва тестове за коронавируса, запасите от маски и променящите се съвети дали те трябва да се използват.

Правителството заяви, че е променило съветите си в подкрепа на използването на маски, които ще са задължителни в обществения транспорт от 11 май, в съответствие с промяната на научния консенсус.

Премиерът Едуар Филип защити плана за постепенна отмяна на ограниченията, заявявайки, че ограничителните мерки, наложени на 17 март, са имали колосална човешка, социална и икономическа цена. Първоначално се предвижда да бъдат отворени магазините, но не и кафенетата и ресторантите, а учениците да се върнат в училищата.

Финландия ще премахне някои от ограниченията срещу коронавируса и ще позволи на ресторантите, библиотеките и спортните центрове да отворят от 1 юни, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Забраната за събирания ще бъде облекчена и от 1 юни ще могат да се организират прояви с участието на до 50 души. Правителството обаче ще си запази извънредните пълномощия.

От 14 май ще бъде позволено пътуването по неотложни задачи от и до страни в Шенгенското пространство, каза министърката на вътрешните работи Мария Охисало.