Ситуацията в Босна и Херцеговина ще бъде на първо място в нашия дневен ред, защото не можем да позволим да има конфликт в сърцето на Балканите, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в Белград, където днес стартира срещата "Отворени Балкани", и добави, че друга тема ще бъде диалогът между Белград и Прищина.

Изказването вероятно е свързано с това, че във вторник сръбският член на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че отцепването на Република Сръбска от федерацията е най-важната му цел и той само чака правилния момент да я реализира.

Чавушоглу изтъкна, че страната му ще направи всичко възможно, за да помогне на балканските си съседи да осигурят нуждите от газ тази зима и че "Отворени Балкани" е мост между Балканите и Европейския съюз.

"Зимата идва. Енергийната и продоволствената сигурност се превърнаха в често срещани предизвикателства. Няма друга рецепта освен солидарността. В Турция правим всичко възможно, за да изпълним истанбулското споразумение за зърното. Ние правим всичко възможно, за да помогнем на нашите балкански съседи да осигурят нуждите си от газ за зимата", каза Чавушоглу.

Никой не може да обясни защо Северна Македония и Албания чакаха толкова дълго за началото на преговорите за присъединяване, каза турският външен министър, и поздрави премиерите на тези две страни за началото на преговорите за членство в ЕС. Междувременно евросъюзът "се обърна срещу себе си, така че тесни политически интереси отвлякоха политиката на разширяване", заяви Чавушоглу, очевидно визирайки България, която няма представител на срещата, и каза, че войната в Украйна "напомни на всички за важността на разширяването" и че се надява инициативата "Отворените Балкани" да ускори евроинтеграцията на региона.

По думите му някои може да си помислят, че Турция е аутсайдер или съперник, но това е погрешно, а Турция е част от Балканите и се гордее с това.

"Отхвърляме и изкуствените разделения. Разделянето на Балканите на Запад и Изток няма да ни реши проблемите, нито ще послужи на някого. Балканите трябва да поемат контрол върху собствената си съдба. Трябва да премахнем пречките пред растежа. Трябва да напредваме заедно. Винаги ще подкрепяме всяко усилие в полза на нашия регион", каза Чавушоглу.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сърбия, Босна и Хърватия от 6 до 8-ми септември, съобщи още Чавушоглу.

Срещата на лидерите на регионалната инициатива "Отворени Балкани" започна днес в Белград в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Албания Еди Рама и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Снимка: БТА/AP

В срещата участват още сръбският премиер Ана Бърнабич, нейният черногорски колега Дритан Абазович, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия и министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

Вучич изтъкна, че от успеха на "Отворени Балкани" зависи икономическото бъдеще на страните членки на инициативата, но и това доколко мирът и стабилността ще бъдат укрепени в региона, информира сръбското издание "Данас".

"Никога не е имало повече внимание, нито енергия, фокусирани върху успеха на този проект", каза Вучич в Белград при откриването на срещата на върха на лидерите на страните от "Отворени Балкани", инициатива, която включва Албания и Северна Македония наред със Сърбия.

Вучич изтъкна като успех на "Отворени Балкани" и това, че Албания и Северна Македония са започнали преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посочи при откриването на срещата, че сега е ясно, че Сърбия, Северна Македония и Албания са предприели ключова стъпка в ключов момент.

"Заедно се ангажирахме да улесним движението на хора, стоки, услуги и търговия, изградихме добросъседски отношения и доверие между страните. Днес това сътрудничество ни открива пътя да се справим с предизвикателствата, като осигурим храна и енергия за нашите граждани, докато страните се борят с последствията от войната в Украйна", каза Ковачевски.

Премиерът на Албания Еди Рама посочи, че е важно инициативата "Отворени Балкани" да не обединява само страните от региона, но и други страни като Гърция, Турция, Унгария и Италия и посочи, че лидерите на страните от "Отворените Балкани" са изпратили ясно послание, че първият избор е мирът.

Той каза също, че е дошъл денят, в който все повече страни искат да бъдат поканени на конференцията на инициативата, което е знак, че Балканите са толкова важни за Европа, колкото и Европа за Балканите.

Началото на регионалната инициатива, известна преди с неформалното име "мини Шенген", е поставено на 9-10 октомври 2019 г. в Нови Сад, Сърбия, от Вучич, Рама и тогавашния министър-председател на Република Северна Македония Зоран Заев. Тя цели да установи свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали между държавите членки. На 29 юли 2021 г. на среща в Скопие наименованието на инициативата "мини Шенген" е сменено с "Отворени Балкани".