Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува забележки на френския президент Еманюел Макрон по адрес на Турция, обвинявайки го в двуличие, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

По време на реч в Страсбург пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Макрон критикува политиката на Турция за Сирия, а така също и състоянието на свободата на изразяване в страната.

Турският министър на външните работи коментира в Страсбург пред Анадолската агенция изказването на Макрон, като каза, че френският президент е "прекрачил границите, хулейки Турция".

Чавушоглу оприличи Макрон на "петел, който е нагазил в калта, но кукурига", напомняйки за полицейския подход при протестите на "жълтите жилетки" и за извънредното положение във Франция.

"Колко мигранти е приел Макрон в страната си? Вместо това той приема терористи от СЗН/ПКК в Елисейския дворец", отбеляза още Чавушоглу.

През април Макрон прие делегация на арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили, в която доминираща роля имат сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), посочва агенцията.

Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).