Великобритания беше връхлетяна от силната буря Денис, която донесе обилни валежи и силни ветрове. Отменени са стотици полети, тежко засегнат е железопътният транспорт, очакват се прекъсвания на електрозахранването. 

Наложи се двама души да бъдат спасени, след като колата им бе погълната от водната стихия по път край градчето Нюкасълтън по условната граница между Шотландия и Англия, съобщи БНР.

В английското графство Западен Йоркшир войници се притекоха на помощ на жителите, за да издигнат заграждения против наводненията. Това става седмица, след като предишната буря Кира нанесе огромни щети.

Британски спасители извадиха две мъртви тела от открито море край югоизточна Англия, а властите мобилизираха военни части за изграждане на защитни диги срещу наводненията, които носи със себе си бурята Денис, предаде БНТ. Едната жертва е открита след сигнал за човек зад борда от екипажа на малтийски танкер. Другият човек се е удавил. Засега властите не свързва инцидентите с бурята Денис.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Втората вълна екстремно време, която удря Острова за една седмица, обаче има потенциал да причини още по-големи щети от предишната - Киара, която отне живота на общо осем души в Европа. 

От агенцията за защита на околната среда заявиха, че се очаква сега наводненията да бъдат още по-тежки. Предупреждения за сериозни наводнения има на много места в Шотландия Уелс и Англия. Засегнати са всички видове транспорт. EasyJet и British Airways отмениха стотици полети, включително от летище "Хийтроу".

Очаква се силата на бурята да намалее привечер, но и в понеделник тя ще продължава да създава проблеми, прогнозират метеоролозите. През следващите часове се чакат ветрове със скорост от 160 километра в час и вълни с височина 30 метра.