Група депутати и други членове на лейбъристката партия, които се предполага, че представят мнения от всички крила на партията, започнаха официално разследване за нейното изборно поражение през 2019 г., пише британският вестник The Guardian

Експертната група, включваща депутатите Луси Пауъл, Ед Милибанд и Шабана Махмуд, както и бивш съветник на финансовия министър в сянка, Джон Макдонъл, и представители на профсъюзи, местни организации и групи от общности, се надява да изготви доклад до края на февруари, преди да се избере нов лидер.

Организирано от "Лейбъристи заедно", мрежа, създадена през 2015 г., за да събере идеи от цялата партия, разследването има за цел да надхвърли досега предложените "опростени позиции", например обвинявайки за загубата само Джеръми Корбин или Брекзит.

Новините идват на фона на очевидната коледна празнина в маневрите по върховете на партията, като само двама кандидати засега официално са заявили намерението си да се кандидатират за лидери, но до половин дузина оферти се разглеждат като възможни.

Миналата седмица Емили Торнбъри, министър на външните работи в сянка, обяви кандидатурата си, заявявайки, че тя е предупредила, че подкрепянето на избори, в които Брекзит е ключов въпрос, ще бъде "акт на катастрофална политическа глупост".

На следващия ден Клайв Люис, министър на финансите в сянка, декларира кандидатурата си от лявото крило на партията, обещавайки също така да увеличи ролята на членовете в разработването на политики.

Макар и много очаквано да се кандидатират, все още официално не са го направили двамата фаворити: Кийър Стармър, министърът за Брекзит в сянка и Ребека Лонг-Бейли, търговски министър в сянка и очевидният официален избор на крилото на Корбин / Макдонъл. Досега тя мълчи за изборите.

Разследването, оформено като "независима комисия за извличане на уроците от предизборната кампания през 2019 г.", е независимо от която и да е от лидерските кампании и се надява да включи групи, подкрепящи фракцията на Джереми Корбин и дясноцентристката прогресивна фракция.

Бившият лидер на лейбъристите Ед Милибанд беше обвинен днес в "спираща дъха" арогантност, след като изяви намерение да даде оценка на историческото поражение на партията, пише британският вестник The Times.

Самоназначеният състав, който включва и бившия ръководител на кабинета на Милибанд Люси Пауъл, трябва да изслуша информации от бивши депутати, загубили в районите си, както и от други кандидати, съветници и активисти.

Панелът възнамерява да провери ситуацията в Централна Англия, Шотландия и Уелс, където лейбъристите загубиха.

Решението за създаване на комисия без широки консултации с депутатите от лейбъристите ядоса мнозина в партията, които обвиняват Милибанд, че не е научил уроците от собственото си поражение през 2015 г. През тази година лейбърите претърпяха чиста загуба от 26 места и торите, а Дейвид Камерън спечели мнозинство.