Заради силен вятър десетки полети от летище Схипхол днес имаха закъснение или бяха отменени, съобщи Ройтерс. Според сайта на летището са отменени около 70 европейски полета. Националният метеорологичен център предупреди за ветрове със скорост до 90 км/ч по холандското крайбрежие.

Силен вятър в Западна Европа създаде сериозни проблеми и парализира няколко държави, съобщава АП. Белгия, Холандия и Германия са най-засегнати, тъй като има затворени летища и пристанища.

Парковете в Париж са затворени за посещения заради силни ветрове, съобщи в Туитър кметството на френската столица. "Парковете, градините и гробищата са затворени заради неблагоприятните метеорологични условия", се казва в съобщението.

Националната метеорологична служба "Метео Франс" обяви, че заради бурния вятър въвежда предпоследната, "оранжева" степен на тревога в 44 департамента във Франция, включително в района на Париж - Ил дьо Франс. По данни на службата във вътрешността на страната се очакват ветрове с пориви със скорост до 110 км/ч, а в департаментите на атлантическото крайбрежие - до 130 км/ч.

"Метео Франс" предупреди, че лошото време може да се отрази на работата на въздушния, морския и железопътния транспорт и да причини прекъсване в електроснабдяването и телефонните връзки.

 

Синоптиците приканиха жителите по възможност да не пътуват и да приберат на закрито всички предмети, които може да бъдат отнесени от вятъра.

Силни ветрове създават проблеми и на организаторите на годишните карнавални шествия в цяла Западна Германия, а едно от тях дори е отменено.

Организаторите на традиционно големи карнавални шествия в градове като Майнц, Кьолн и Дюселдорф се отказаха от участието на коне в днешните прояви. Кьолн се отказа и от знамената и транспарантите, а шествията в Дюселдорф и Мюнстер бяха отложени с два часа. Град Ботроп в района на Рур направо отмени парада си.