Независимостта бе обявена с декларация, разпространена в интернет, и бе потвърдена пред френска телевизия и от представител на движението, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Говорителят на НДОА заяви, че независимата държава ще зачита границите на "съседните държави". Той осъди вчерашната акция в град Гао, при която бяха взети за заложници служители на алжирското консулство и заяви, че това е дело на "терористична групировка".

Движението обвини правителството на Мали в опит да унищожи туарегите, включително като ги обрече на гладна смърт по време на засушавания. Бунтовниците заявиха, че в продължение на 50 години районът е бил лошо управляван и е имало широко разпространена корупция, застрашаваща съществуването им, стабилността на региона и международния мир.
Те се позоваха на резолюции на ООН за правата на местното население. НДОА се сражава рамо до рамо с малка радикална ислямистка група, наречена "Ансар Дине" (поддръжници на вярата), която обяви по-рано, че налага шериата (ислямското право) в древния град Тимбукту.

Военен лидер и генерален секретар на НДОА е бившият либийски полковник Билял Аг Ашериф. Туарегите се разбунтуваха през януари с искане за независима държава на север, известна като Азауад. Те успяха обаче да превземат само няколко малки града до 21 март, когато недоволни войници нахлуха в президентския дворец в далечната столица Бамако и свалиха демократично избрания президент. В объркването след преврата бунтовниците започнаха нова офанзива и успяха да превземат главните градове на трите основни северни провинции, в това число Кидал миналия петък, Гао в събота и Тимбукту в неделя, припомня Асошиейтед прес.

Военните, които извършиха преврата в Бамако, заявиха, че се вземат спешни мерки за запазване на териториалната цялост на Мали и призоваха населението от северните райони да окаже съпротива на въстаниците и екстремистите, припомня ИТАР-ТАСС. Според агенцията в района действат членове на "Ал Кайда". Малийският Фронт за спасение на демокрацията в Републиката, който обединява политически партии и организации на гражданското общество, призова ООН спешно да се намеси, за да бъде избегната хуманитарна катастрофа в Гао, предаде Франс прес.

Франция отхвърли днес декларацията за независимост на водените от туарегите бунтовници, предаде Ройтерс. Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че едностранна декларация за независимост, която не е призната от африканските държави, не означава нищо за Франция.