Това заяви по телевизионния канал "Россия 24" Алексей Родионов от руска бойна част по химическа защита в Сирия. По думите му са били намерени веществата тиодигликол и диетаноламин, необходими за производство на серен и азотен иприт.

"Освен това в склада бе открит контейнер с хлор, аналогичен на използвания от бунтовниците за постановката на режисирания фейков сюжет", каза руснакът, цитиран от ТАСС и БТА.

Сирийски активисти обвиниха правителството в Дамаск, че неговата армия е извършила на 7 април химическа атака срещу контролирания тогава от бунтовници град Дума, в която според тях са загинали над 40 човека, включително деца. Това предизвика ракетните удари на Великобритания, САЩ и Франция миналата събота срещу военни обекти в Сирия.

Първоначално Москва твърдеше, че не е имало никакво нападение с химическо оръжие в Дума, а после обвини бунтовниците, че това е тяхна провокация, извършена с британска помощ, което Лондон отрече, припомни Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова днес  "западните страни, участвали в нелегитимния обстрел срещу Сирия" да престанат да манипулират общественото мнение и да се намесват в работата на експертите от Организацията за забрана на химически оръжия, пратени в Сирия.  

Израел се закани да удари иранските "въздушни сили" в Сирия