Бундестагът, който през август стана мишена на опити за нахлуване на активисти срещу мерките свързани с коронавируса, иска да подсили сигурността си след инцидентите в Капитолия във Вашингтон. Това заяви днес председателят на долната камара на германския парламент Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.


Един ден след щурма на американския Конгрес от привърженици на президента Доналд Тръмп, Шойбле каза, че "иска да проучи в тясно взаимодействие със служителите по сигурността на парламентарните групи, както и с град Берлин и министерството на вътрешните работи, изводите, които следва да бъдат направени за защита на Бундестага", допълва БТА.

"За тази цел вече е поискан доклад от германското посолство във Вашингтон за това как е станало възможно да се случат насилствените изстъпления вътре в Капитолия", пише в комюнике на канцеларията на председателя на Бундестага.

Консерваторът Шойбле освен това е на мнение, че "сцените от вчера илюстрират голямата задача, която сега стои не само пред новоизбрания президент (на САЩ Джо Байдън), но и преди всичко пред камарите на Конгреса като представителство на народа и следователно и на двата големи политически лагера".

"Политическите, икономическите и социалните конфликти, свързани с дълбоко разделение, може да се решават само по мирен път посредством институционалната рамка и парламентарната процедура - нещо, за което Съединените щати винаги са били модел в свободния свят", каза в заключение Шойбле.