И България е щедра в това отношение, пише германският вестник "Ди Велт", цитиран от БГНЕС.

Унгария, Румъния и България дават възможност, особено на жителите на бивши части от териториите си, да кандидатстват за европейски паспорт. Тази оферта е особено атрактивна за молдовци, македонци, сърби, украинци и турци. Според статия на френския "Фигаро" до 5 милиона граждани на тези страни имат теоретично възможност да поискат гражданство от страна, членуваща в ЕС.

Унгарският парламент например откри пътя към получаването на европейски паспорт чрез закон, въз основа на който 3,5 млн души, които не са унгарски граждани, но имат (по-скоро смътна) връзка с бивши унгарски територии, могат да се надяват да получат и унгарско гражданство, отбелязва немското издание. От тази възможност сега биха могли да се възползват около 300 000 сръбски граждани в бившата унгарска провинция Войводина, както и 150 000 украинци с унгарски корени.

През април 2009 румънският президент Траян Бъсеску реши да бъде дадено румънско гражданство на почти всички молдовци, които пожелаят това.
"Нашите кръвни връзки ни задължават да помогнем", каза Бъсеску.
120 000 молдовци вече имат румънски паспорт, а други 800 000 са внесли съответното заявление. Това изтичане на хора действа дестабилизиращо на Молдова с нейната сложна история. Понастоящем от живеещите там около 4 млн. молдовци близо една трета говорят руски и две трети румънски.

Междувременно и България взе мерки за връщане на своите около 2,5 млн. българи в чужбина. Който може да докаже, че има български корени, получава от София паспорт, пише "Ди велт". При македонците броят на свързаните с България се преценява на 1,4 млн. Това представлява три четвърти от населението на Македония. Повечето българи и без това смятат езика на македонците за български диалект.
Със сравнително отворени обятия София приема също и помаците - едно ислямско малцинство, чийто представители избягаха от преследване през 80-те години от България в Турция. Техният брой там се преценява в момента на 350 000. Сега, с български паспорт, те биха дошли в ЕС по-бързо, отколкото ако чакат приемането на Турция, завършва статията.

Повече от 200 чужденци на ден получават българско гражданство, съобщи преди няколко месеца министър Божидар Димитров.

В края на миналата година ЕС отмени визите за македонци, сърби и черногорци.