Автомобилите, които попадат в категория под Евро 5 съгласно европейските стандарти за изгорелите газове, ще трябва да ползват винетка, за да се движат в румънската столица Букурещ, а колите, попадащи в категория под Евро 3, изобщо няма да имат достъп до центъра на града. Това съобщава в. "Адевърул", като се позовава на проекторешение на кметицата на Букурещ Габриела Фиря за въвеждане на винетка за движение в Букурещ от началото на следващата година. Проекторешението ще бъде гласувано в четвъртък тази седмица.

Най-висока такса ще заплащат шофьорите на автомобили, които изобщо не попадат в категорията на европейските стандарти за изгорели газове. За тях таксата ще бъде 1900 леи годишно (781 лв.). Собствениците на автомобили с Евро 4 ще заплащат най-малко - 500 леи годишно (205 лв.).

За автомобили с Евро 1 годишният абонамент ще бъде 1700 леи (699 лв.), за Евро 2 - 1500 леи (617 лв.), за Евро 3 - 700 леи (288 лв.). Ще има възможност за закупуване и на еднодневни винетки на цена от 15 леи (6 лв.) за автомобили без еврокатегория и на цена от 5 леи (2 лв.) за коли с Евро 4.

Автомобилите, които се движат в Букурещ без необходимата винетка, ще бъдат санкционирани с глоба между 1500 и 2000 леи (617-822 лв.), предвижда проекторешението. Винетките ще могат да се закупуват чрез SMS и на бензиностанциите, а системата ще се контролира чрез видеонаблюдение.

Ограниченията за движение в Букурещ няма да важат за уикендите и на официални празници, както и през нощта - от 22,00 ч. до 7,00 ч. сутринта, предвижда още проекторешението, което се очаква да бъде гласувано на 24 октомври.

Извън обсега на ограниченията са електрическите и хибридните автомобили, двуколесните превозни средства, автомобили, адаптирани за хора с увреждания, превозните средства за радио и телевизионни предавания, автомобилите на полицията, противопожарната служба, Бърза помощ, гранична полиция, данъчната администрация, специализираните служби за охрана и за разузнаване и пр.