Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 години насам, заяви снощи румънският вицепремиер Келемен Хунор, който е и лидер на една от партиите в управляващата коалиция - Демократичен съюз на унгарците в Румъния, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Зимата ще бъде тежка и се надявам, че няма да имаме проблеми с газа, но той ще бъде по-скъп, това е ясно, такава е ситуацията", каза Келемен Хунор пред телевизия Бе1 (В1).

Той припомни, че Румъния е приела закон, с който определи цените до април 2023 г., за да изкара зимата, тъй като властите са преценили, че тя ще бъде тежка.

"Но както се очертава навсякъде в Европа, за съжаление, това ще бъде тежка зима, може би най-тежката зима през последните 40-50-60 години", предупреди Келемен Хунор.

Той посочи, че Румъния задоволява около 80 процента от нуждите си от природен газ от вътрешно производство, но ще трябва да закупи от пазара около 2 млрд. куб. м. Вицепремиерът изрази увереност, че през зимата Румъния ще има газ и електроенергия, но допълни: "Би било обаче много, много погрешно да кажем, че всичко е наред, че всичко е розово, че ни очаква лесна зима".

Келемен Хунор коментира, че санкциите срещу Русия е трябвало да бъдат въведени, но "всички ние ще платим цената тази зима".

Вицепремиерът отбеляза, че за съжаление няма признаци за наближаване на края на войната в Украйна.

"Мирните преговори дори не са започнали. За съжаление, това ще бъде по-дълъг конфликт, отколкото някои смятаха преди шест месеца", добави той.