Държавите от ЕС имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност. Това заяви днес говорител на ЕК в отговор на въпроси, свързани с руската ваксина "Спутник V" срещу Covid-19.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис отбеляза, че ако Русия подаде искане за пазарен достъп на тази ваксина, то ще бъде оценено по показателите, прилагани за всички останали подобни препарати.

По-рано Eвропейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала данни за оценка на ваксината, но не и искане за достъп до европейския пазар.

По думите на Кириакидис държавите в ЕС, както Унгария, са в правото си да се снабдяват с ваксини, каквито преценят, без да разчитат единствено на европейската стратегия, която включва препаратите на "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека" (получили вече одобрение), както и на "Джонсън и Джонсън", "Янсен", "КюрВак", "Новавакс", "Валнева" и "Санофи".

Изявленията на ЕК съпътстват съобщенията на одобрените производители, че договорените доставки за ЕС ще се забавят в първите месеци на годината. Същевременно специализираното издание "Лансет" съобщи, че "Спутник V" действа при 91,6 на сто от ваксинираните.