Европейската комисия осъди днес спирането на първото независимо радио в Унгария - решение, което според нея "засилва загрижеността" за "свободата и плурализма на медиите" в тази страна, предаде Франс прес.

"Изразихме безпокойството си за свободата и плурализма на медиите в Унгария в доклади за върховенството на закона. Случаят с Клубрадио само засилва загрижеността ни", заяви говорител на Еврокомисията.

ЕК е в контакт с унгарските власти, за да се гарантира, че Клубрадио ще може да продължи да работи законно, но е готова да предприеме мерки, ако това е възможно и необходимо, предупреди говорителят.

Клубрадио, което често е било критично към националистическото правителство на Виктор Орбан, трябва да спре да излъчва в неделя, след като във вторник беше отхвърлена молбата му да запази лиценза си.

Радиото осъди това решение на Районния съд в Будапеща като политическо, срамно и страхливо и обяви, че ще го обжалва пред Върховния съд. То призова слушателите да го подкрепят.

"Правителството създаде огромен пропаганден балон и Клубрадио беше малък отвор, малка частица истина откъдето въздухът можеше да излезе, така че те трябваше да затворят тази дупчица в балона и да построят техния пропаганден свят, който не отразява реалността в Унгария", каза Михали Харди, директор на новините в Клубрадио.

През септември 2020 г. Медийният съвет - орган, създаден през 2011 г. под егидата на Орбан, - отказа да продължи лиценза на радиото, който изтича на 14 февруари. Влиятелният Медиен съвет твърди, че на два пъти в рамките на една година радиостанцията е подавала със закъснение административни документи.

Клубрадио, което започна да работи през 90-те години на миналия век, в последно време се сблъсква с редица пречки и съдебни битки, в желанието си да остане в ефир.

Според един от водещите в медията в една диктатура няма място за свободни гласове.

"Независимото медийно пространство продължава да се свива значително и този случай е още една важна стъпка в този процес", каза Агнес Урбан, анализатор.

В момента Унгария заема 89-о място от общо 180 в света по свобода на пресата, според организацията "Репортери без граници". Страната е била на 23-о място, когато Виктор Орбан идва на власт през 2010-а.