Изпълнителният орган на ЕС изтъква, че желае да даде "пълна финансова подкрепа" на всяка членка на общността, която се съгласи на нейна територия да бъдат създадени контролирани центрове, където ще се преценява кои чужденци се нуждаят от международна защита и кои нямат право да останат на континента и ще бъдат експулсирани.

Държавите членки, които се съгласят да приемат кандидати за убежище, ще получават по 6000 евро за всеки прехвърлен на тяхна територия мигрант, докато държавите, в които пристигат плавателните съдове, може да получават по 500 евро за всеки, стъпил на техния бряг.

ЕК предлага идеята за създаване на контролираните центрове за мигранти да бъде изпробвана, колкото се може по-скоро на територията на желаещи държави членки, където мигрантите са стъпили на сушата.

"Готови сме да подкрепим държави членки и трети страни за по-добро сътрудничество при дебаркиране на спасените в морето", каза комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и добави: "Но, за да може това да сработи веднага на терен, трябва да сме единни".

Съгласно тази схема Европейският съюз ще осигури експертни групи, които да помагат при приемането на мигранти на сушата и ще идентифицират онези, които се нуждаят от защита, като улесняват връщането на икономически мигранти, които нямат право да останат.

Екипи с до 315 гранични полицаи, преводачи, специалисти по даване на убежище, служители по сигурността и по връщането на мигранти може да помагат при приемането на кораби, които превозват средно по 500 души, съобщи още ЕК.

Броят на мигрантите, които прекосяват Средиземно море, за да достигнат Европа, миналата година намаля, но въпросът отново стана много актуален, след като Италия затвори пристанищата си за спасителни кораби, изтъквайки, че други държави от ЕС трябва да приемат повече мигранти.

Посланиците от ЕС трябва да обсъдят предложението в сряда, като е възможно бързо да се въведат временни параметри за схемата.

Не е ясно обаче кои държави членки биха искали да приемат тази схема.

Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини побърза категорично да отхвърли предложението на ЕК.

"Не искаме милостиня, тъй като с времето всеки търсещ убежище струва на италианския данъкоплатец 40 000-50 000 евро, така че Брюксел да си задържи милостинята, искаме да спрем притока [...], не искаме пари", каза Салвини.

Салвини добави също: "Не зная дали те искат да дадат пари на други, могат да го направят, ако желаят. Италия няма нужда от милостиня".

Наред с "паричното" предложение Европейската комисия изключи възможността за задържане на мигранти или обособяване на лагери в Северна Африка, като същевременно обеща да зачита международното право и човешките права.

Същевременно стана ясно, че работата по платформите за дебаркиране в северната част на Черния континент ще бъде придвижена на среща идната седмица с Международната организация по миграция и Международната агенция на ООН за бежанците.

Хората, които слизат от корабите на тези платформи, ще получават помощ при завръщането си у дома, ако не са подали молба за убежище по съответния ред.

Някои от мигрантите, които се нуждаят от международна защита, ще получават възможност за заселване в Европа.

Смята се, че платформи за дебаркиране може да бъдат създадени в Алжир, Тунис, Либия и Египет. Досега обаче, нито една северноафриканска държава не е изразила желание да сътрудничи по въпроса.

На снимката: Римляни протестират пред вътрешното министерство с боядисани в червено ръце против твърдата антимигрантска политика на Италия