ЕС ще активира утре, 7 август, блокиращия регламент, с който ще защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран. Това заяви днес на брифинг в Брюксел говорителката на Европейската комисия - българката Мина Андреева, цитирана от ТАСС. Блокиращият регламент влиза в сила в 06:00 часа брюкселско време (07:00 часа българско време), обяви Мина Андреева. По нейните думи регламентът дава възможност на европейските компании да компенсират щетите от изпълнението на санкциите от лицата, по чиято вина те са настъпили.

Тази седмица ще бъдат възстановени "първа серия" американски санкции срещу Иран, след като изтече 90-дневният преходен период, определен от Вашингтон през май след оттеглянето му от международното споразумение за иранската ядрена програма. Тези санкции са насочени срещу иранския автомобилен отрасъл, търговията със злато и други метали.

Служител на американското министерство на финансите каза по-рано, че санкциите ще влязат отново в сила в 12 ч. вашингтонско време днес (19 ч. бълг. време).

Вторият пакет санкции - срещу петролния сектор на Иран и иранската централна банка - ще влязат отново в сила в началото на ноември, уточнява АП.

Регламентът на ЕС също така обявява за юридически недействителни на територията на ЕС всички решения на чуждестранни съдилища в подкрепа на санкциите.

Мина Андреева уточни, че регламентът забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, с изключение на случаите, в които това става със специалното разрешение на Европейската комисия. Тя допълни, че такова разрешение може да има, ако неизпълнението на санкциите може да нанесе сериозни щети на интересите на европейски компании или на целия ЕС.

В изявление на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и на външните министри на Великобритания, Германия и Франция се посочва междувременно, че ЕС ще работи за това да останат отворени "ефективни финансови канали с Иран".

Изразява се дълбоко съжаление, че САЩ връщат санкциите след оттеглянето си от Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД).

Решени сме да защитим европейските икономически субекти, които развиват легитимен бизнес в Иран, се подчертава в документа.

По тази причина обновеният европейски блокиращ регламент влиза в сила на 7 август, за да защити компаниите от ЕС, които развиват законен бизнес с Иран от последиците на американските екстериториални санкции, се допълва в изявлението.

Блокиращият регламент е създаден през 1996 година, за да се заобиколи ембаргото срещу Куба, но така и не е използван на практика. Той трябваше да се разшири и измени, за да може да се прилага в случая с Иран.

Целта на регламента е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Много европейски фирми като петролната компания Тотал (Total) решиха да се изтеглят от Иран, ако за тях не се направи изключение от американските санкции.

Ще се промени ли Иран, както искат САЩ?

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че американските санкции срещу Иран ще се прилагат строго и ще действат, докато иранското правителство промени коренно курса си. САЩ отдавна сочат Иран като основната страна спонсор на тероризма, припомни Помпейо. Той подчерта, че Техеран не може да очаква да бъде третиран като равен с останалите в международната общност, докато не прекрати тези дейности.

Държавният секретар изрази надежда за напредък, но отбеляза, че "това ще изисква огромна промяна от страна на иранския режим. Те ще трябва да се държат като нормална държава. Това е изискването. Съвсем просто е".

Изолирани ли са САЩ, както смята Техеран?

Лидерите на САЩ - Доналд Тръмп, на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман и на Израел - Бенямин Нетаняху са "изолирани" в тяхното противопоставяне на Иран, заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес и  БТА.

"Днес целият свят е заявил, че повече няма да бъде в синхрон с американската политика срещу Иран", заяви Мохамад Зариф в изявление, цитирано от полуофициалната агенция ИСНА.

"Питайте, когото искате, където искате по света и те ще ви кажат, че Нетаняху, Тръмп и Мохамед бин Салман (саудитският престолонаследник) са изолирани, а не Иран", изтъкна той.

В навечерието на възобновяването на американските санкции срещу Иран, последица от изтеглянето на Вашингтон от историческото ядрено споразумение от 2015 г., Зариф призна, че страната се намира в труден период.

"Разбира се, че американските заплахи и политически натиск могат да провокират смутове, но е факт, че в съвременния свят Америка е изолирана", отбеляза той.

На снимката: Уличен дилър държи доларова банкнота в центъра на Техеран, 30 юли 2018 г.