Движението "Възмутените" възникна спонтанно в Испания през интернет мрежата и за дни обхвана привърженици в целия свят. Сайтът за участие в демонстрациите, наречен "Обединени за световна промяна", представя карта на над 400 демонстрации, които предстоят в повече от 45 страни. Интернет потребители предвиждат да се съберат на протести от Танзания до Хаваите, включвайки в инициативата и движението "Окупирай Уолстрийт" в Ню Йорк.

В демонстрацията в Белгия са участвали стотици граждани на различни европейски страни. Около 22.00 ч. полицията е предупредила участниците, че към този час паркът, който е охранявана зона, трябва да бъде опразнен.

Към полунощ "възмутените" все още не са се били съобразили с предупреждението, което е наложило районът "да бъде евакуиран". За това са настоявали и обитатели от околните сгради. В репортажите се вижда как при предприемането на арестите полицаите размахват палки и срещу оператор и камера на професионален телевизионен екип.

Според информацията на Ер Те Ел участниците в проявата са се събрали, за да обсъдят начините за получаване на повече права от гражданите и за установяването на "повече демокрация".