Демонстрацията е по призив на две асоциации, защитаващи идеята за независимост на испанската автономна област. Първоначално те бяха казали, че очакват в протеста да се включат около 20 000 души.

Протестиращите пристигнаха с автобуси и камиони с испански регистрационни табели. Те се събраха първо в парк близо до европейските институции и после тръгнаха на протестно шествие. В него участва и отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон, допълва ДПА.

Демонстрантите скандираха "Събуди се в Европа!" и развяваха каталунски знамена, когато минаха покрай централата на Европейския съюз в белгийската столица.

Те призовават за освобождаването на политиците, които се намират в ареста и носят плакати, на които се отправя призив за европейска солидарност.

"ЕС трябва да ни помогне, защото ние сме европейски граждани", казва Пер Леал, който е дошъл в Брюксел заедно с цялото си семейство от Барселона, за да участва в демонстрацията. "Искаме да бъде свободни", допълва той.

Белгийската полиция съобщи по  Twitter, че има около 45 000 протестиращи.

Полицейски служители са изпратени на място, но към настоящия момент протестът преминава спокойно.

Пучдемон и четирима бивши министри избягаха в Брюксел през ноември, заявявайки, че искат да отнесат каузата си на европейско ниво, след като Испания ги обвини в размирици и бунтове срещу референдума за независимост на Каталуния през октомври.

В понеделник испанското правителство отмени европейска заповед за арест за петимата, но Пучдемон заяви, че ще остане в Брюксел засега, тъй като те все още са арестувани в Испания.

ЕС твърдо подкрепи испанското правителство по въпроса за Каталуния, заявявайки, че това е вътрешен въпрос за Мадрид.