Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства.

Това се казва в резолюция, приета в сряда с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 "въздържал се“.

Евродепутатите добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.

В тази връзка Брюксел призова за приемане на списъка "Магнитски“В този списък са имената на 32 руски официални лица, отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски. Брюксел иска този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.

"Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея", пише в съобщението на Европарламента. "След „Люкс лийкс“, "Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения.

Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама“, заяви докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).

Името на българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев бе замесено в в разследване на лондонския вестник "Гардиън", че е част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Митрев е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Британската медия нарича схемата "Азербайджанската пералня". Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске", "Гардиън" и други медии. В публикациите се казва, че Митрев е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co).