Това е станало на метростанция Малбек в белгийската столица, предаде Франс прес, като се позовава на в. "Либр белжик".

Крайем е казал, че първо е разтворил взривното вещество - ацетонов пероксид - във вода, а после го хвърлил в тоалетната в апартамента в Етербек, в Брюксел, където се укривал след двата атентата в белгийската столица, извършени на 22 март, съобщи БТА.

Крайем беше арестуван на 8 април в Брюксел и е заподозрян, че е купил саковете, използвани от терористите, взривили се на летището в белгийската столица и на метростанция Малбек. В тези атентати, за които отговорност пое Ислямска държава, загинаха 32 души и трима атентатори.

Двама придружители на атентаторите бяха арестувани. Това са Крайем, който е придружавал камикадзето от Малбек, и Мохамед Абрини, който е бил с терористите на летището. Адвокатът на Крайем Венсан Люркен твърди, че клиентът му е отказал да се самовзриви на метростанцията. Според шведското държавно радио Крайем пък поискал, ако бъде осъден, да излежава присъдата си в Швеция. Той е роден в шведския град Малмьо.

Същевременно днес в съд в Лондон се явиха тримата арестувани в Бирмингам за оказване на финансова помощ на Мохамед Абрини, който е обвинен, че е замесен в парижките и брюкселските атентати, предаде Франс прес. В съда тримата арестувани - 26-годишният британец Мохамед Али Ахмед, 26-годишният белгиец Закария Буфасил и 29-годишната Сумая Буфасил - чуха какви обвинения са им повдигнати, предадоха Франс прес и ДПА.

Мъжете са обвинени, че са дали 3000 евро на Абрини в хода на подготовката на атентатите. Буфасил пък се съгласила да оказва финансова и друга материална помощ на Абрини. Той беше арестуван на 8 април и обвинен за атентатите в Брюксел и Париж.

Освен, че е придружавал камикадзетата на летището в Брюксел, той е бил и съучастник на Салах Абдеслам, единственият оцелял от отряда, който извърши атаките в Париж на 13 ноември. Абдеслам пък беше арестуван в Брюксел на 18 март след четиримесечно издирване. Той беше екстрадиран на 27 април от Белгия във Франция и се намира в изолатор в строго охраняван затвор край Париж.

Услугите на адвоката, който ще защитава Абдеслам по време на процеса му във Франция, ще бъдат платени от френската държава, пише днес белгийският в. "Соар", цитиран от ТАСС.

Защитник на Абдеслам е адвокатът от Лил Франк Бертон, който вече е бил защитник в шумни процеси, свързани с тероризъм. Абдеслам е гражданин на Франция, въпреки че е пребивавал постоянно в Белгия.