Късно снощи на Порта Македония в центъра на Скопие започна поставянето на брояч, който ще показва как откраднатите пари от държавата се връщат в бюджета, съобщава в. "Нова Македония".

Македонският премиер Зоран Заев каза вчера, че скоро ще бъде поставен брояч на Порта Македония в Скопие, но не уточни кога точно ще се случи това, отбелязва изданието.

Броячът ще се завърта, когато се произнасят съдебни присъди и когато институциите от областта на финансовите разследвания инкасират върнатите пари, които са били взети от бюджета, заяви вчера Заев на пресконференция, отговаряйки на журналистически въпрос.

По думите му, тъй като в бюджета на правителството няма пари за брояч, той ще го плати със собствени средства.

След като отброи връщането на средствата в хазната, броячът ще бъде дарен на министерството на културата и на институцията, която е собственик на триумфалната арка, където ще си остане. След като бъдат върнати всички откраднати пари, броячът най-вероятно ще показва температурата, географската ширина и дължина на Скопие и други подобни неща, посочи още македонският премиер.

Зоран Заев стартира кампанията за референдума на 30 септември. На 30 септември гражданите трябва да изразят своя глас и да решат дали да подкрепят сключеното между Атина и Скопие споразумение. 

"Броим дните до деня, когато нашият народ ще излезе да гласува за европейска Македония. Само едно събитие в по-новата история може да се сравни с предизвикателството, пред което сме изправени. Това е събитието от преди 27 години, това е денят, когато всички гласувахме за независима Република Македония", посочи Заев в клуба на депутатите в Скопие.