Британците ще трябва да плащат след Брекзит по седем евро, за да получат 3-годишно разрешително да пътуват в Европейския съюз, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

ЕС е процес на подготовка на нова система за безвизово пътуване, която трябва да е готова до 2021 г. Целта й е увеличаване на сигурността. Европейската комисия предложи Великобритания да бъде освободена от визи, ако страните постигнат споразумение за Брекзит преди напускането на Обединеното кралство на 29 март 2019 г.

Новата система на ЕС, която се разработва, е сходна на системата, използвана от САЩ, и ще се прилага спрямо страни извън блока, чиито граждани могат да пътуват в Европа безвизово. В момента броят на тези страни е 61. Системата ще започне да се прилага за Обединеното кралство след края на преходния период след Брекзит. Засега се предвижда този преходен период да приключи в края на 2020 г., въпреки че може да бъде и удължен. Таксата от 7 евро няма да се плаща от пътуващи лица под 18 и над 70 години.

Мярката ще важи и за страни, асоциирани с европейската зона за свободно пътуване. Това означава, че британците ще трябва да плащат, за да пътуват до Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, тъй като те са част от така наречената Шенгенска зона, въпреки че са извън ЕС. Новата система няма да важи за страни, които не са в Шенген, като Ирландия.

Ако Великобритания напусне блока без споразумение, британците ще трябва да кандидатстват за визи, за да пътуват в ЕС, каза днес говорителка на Еврокомисията.