Посланиците на 27 страни от ЕС се споразумяха за въвеждането на безвизов режим за гражданите на Великобритания, след като кралството напусне Общността. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС, обявено в Брюксел.

"Посланиците на ЕС решиха, че след Brexit на британските граждани, пристигащи в Шенгенската зона за кратко време (90 дни на всеки 180 дни), трябва да бъде предоставено безвизово пътуване", се казва в документа.

"По правилата на ЕС безвизовият режим се въвежда при условие на взаимност. Правителството на Обединеното кралство заяви, че няма намерение да иска визи от гражданите на ЕС, пътуващи във Великобритания за кратко", се казва в документа.

При организиран Брекзит, тоест с договорено споразумение, тези правила ще започнат да действат след завършване на преходния период, който би трябвало да продължи до края на 2020 г., а в случай на Брекзит без договор - те ще се прилагат от момента на излизане на 29 март 2019 г., ако датата не бъде отсрочена.

В документа относно безвизовия режим обаче Гибралтар е означен като "колония" на Великобритания, което разгневи Лондон, предаде Ройтерс.

В документа се въвежда ново разграничение между онези, които живеят във Великобритания и онези, които са граждани на Гибралтар, британска отвъдморска територия, която сега е в ЕС. Дипломати разказват, че когато чул това, британският посланик в ЕС изразил възраженията на Лондон пред останалите си колеги. Британска говорителка пък каза: "Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде описван по този начин".

Полемиката подчертава напрежението относно Гибралтар, който е на южния испански бряг и върху който претенции има Испания.

Преди дни британският посланик Ема Хопкинс успокои сънародниците си у нас, че правата им няма да бъдат нарушени. 

"Искам да ви уверя, че аз и моят екип в посолството работим здраво, за да гарантираме, че правата ви са защитени в случай, че бъде договорена сделка с Европейския съюз, но и при напускане на Съюза без сделка", отбелязва посланик Ема Хопкинс.

Българският външен министър Екатерина Захариева пък обяви, че българите ще пътуват без визи за Великобритания след Брекзит