Русия вероятно се стреми през следващите месеци да започне да произвежда сама всичките си дронове камикадзе, смята британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс.

Русия вече използва за удари по цели в Украйна дронове собствено производство като използва за основа иранските безпилотни апарати "Шахед".  Москва обаче все още се нуждае от западни части за производството на дронове, както и от компоненти от Иран, внасяне през Каспийско море, се казва още в доклада на британското министерство на отбраната.

От там смятат, че с производството Русия ще си осигури достатъчно количество дронове за войната срещу Украйна, но по първи данни руските апарати са с по-лошо качество и украинската система за противовъздушна отбрана няма проблем да ги сваля.

Нов руски самолетоподобен дрон-камикадзе "Привет-82" бе представен по-рано тази година, а през юни бе направена демонстрация с поразяване на опорен пункт на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Той е разработка на конструкторското бюро (КБ) "Око". Технологията е уникална характеристика на дрона.

"Технологията позволява на оператора, който се намира директно на мястото на приложение, да управлява дронът, изстрелян от тила и да го насочи към точката на поражение. В същото време дронът преминава в режим на радиомълчание, т.е. не се засича от радиоелектронното разузнаване на противника. По-нататък, в близост до линията на сблъсък, операторът с помощта на дистанционното управление извършва приемане на управление и насочване към целта", подчертават от "Око".

Далечината на полета на дрона е до 30 км, скоростта на полета е до 140 км/ч. Товароносимостта на устройството е до 5,5 кг. Дронът е предназначен за използване в контрабатарейна борба и при нападение на укрепени райони.

Financial Times пише днес, че в рамките на опитите за намаляване на напрежението между Съединените щати и Иран Вашингтон настоява Техеран да спре продажбите на военни дронове на Русия. Информацията идва в момент, когато САЩ се опитват да съживят преговорите за ядрената програма на Иран. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че би приветствал всякакви стъпки на Иран за деескалация на неговата "растяща ядрена заплаха".

13 дрона са свалени над територията на Одеска и Николаевска област

Тази нощ по Украйна отново бяха пуснати групи с дронове камикадзе, тип "Шахед-136/131". Атаката е осъществена на няколко вълни от югоизточно направление. 13 дрона са свалени над територията на Одеска и Николаевска област.

"Руски терористи атакуваха Одеска област с дронове два пъти тази нощ", написа в "Телеграм" областният управител Олег Кипер. "Основна мишена бяха пристанище и инфраструктурата за съхранение и износ на зърно там, намиращи се южната част на областта", допълни той. "Последствията от ударите на врага срещу едно от пристанищата на Дунав са, че складовете за зърно бяха повредени", добави той.

Началникът на украинското президентство Андрий Eрмак уточни по-късно, че при руските нападения с дрон тази нощ е било поразено украинското пристанище Рени на река Дунав.

Пристанището Рени е продължило работата си след нападенията през нощта, нанесли щети на силози за зърно и складове, заяви източник от областта на индустрията.

Снимки, публикувани от областния управител на Одеса, показват разрушените метални стени в складовите съоръжения и разпръснато зърно и слънчоглед.

Украйна разполага с две големи речни пристанища - Рени и Измаил, които са от ключово значение за износа на украинско зърно.

Първи контейнеровоз отплава по "хуманитарния коридор" на Киев от Одеса

След въздушната атака Киев съобщи, че контейнеровоз е отплавал тази сутрин от блокираното от Русия пристанище в украинския черноморски град Одеса, предаде Ройтерс, като се позова на украинския депутат Олексий Хончаренко.

"Контейнеровоз отплава от одеското пристанище. Той се намираше в пристанището от 23 февруари 2022 г. Плавателният съд е дълъг 300 метра, широк 48 метра и има водоизместимост 110 000 тона", написа Хончаренко в канала си в "Телеграм".

Миналата седмица Украйна обяви обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на нейните пристанища от началото на руската пълномащабна инвазия. Москва обаче не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна, а източници от секторите на корабоплаването и застраховането изразиха безпокойство за безопасността.

"Първи плавателен съд използва временния коридор за търговски кораби от и до пристанищата на Одеса", заяви във "Фейсбук" украинският вицепремиер Олександър Кубраков. Той идентифицира контейнеровоза като плаващия под флага на Хонконг "Джоузеф Шулте" и потвърди, че плавателният съд е бил на пристанището от 23 февруари 2022 г., ден преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Кубраков уточни, че контейнеровозът е превозвал повече от 30 000 тона товар в 2114 контейнера.

"Коридорът ще се използва предимно за евакуацията на кораби, които са се намирали в украинските пристанища (Черноморск, Одеса и Пивден) по време на мащабното нахлуване на Руската федерация", добави украинският вицепремиер.

Украинското министерство на инфраструктурата заяви, че съгласно корабоплавателна заповед Номер 6 на военноморските сили на Украйна временните маршрути за движение на граждански кораби от и до черноморските пристанища на Украйна са започнали да функционират на 8 август. Киев предложи този маршрут в молбата си до Международната морска организация (ММО). Съветът на ММО признава правото на Украйна на свободно търговско корабоплаване и призовава Русия да прекрати всякакви заплахи и да се придържа към международните конвенции.

Последният път, в който плавателен съд напусна пристанището на Одеса, бе на 16 юли като част от сделката за доставка на зърно. След прекратяването на споразумението Москва системно нанася въздушни удари срещу украинска пристанищна инфраструктура, за да спре украинския износ на селскостопански продукти, отбелязва Укринформ.