Британският премиер Борис Джонсън поиска от кралица Елизабет Втора да спре временно работата на парламента (пророгация) - поне до 14 октомври, съобщава Би Би Си. Тази дата е само две седмици преди крайния срок за излизане на Острова от Европейския съюз.

Така депутатите няма да имат време да гласуват сделка за Брекзит и Великобритания ще напусне Общността без споразумение. Джонсън категорично отрича, че това е неговата цел. Британският парламент традиционно спира работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии.

Днешното съобщение идва ден след като депутатите, които са против Брекзит без споразумение, се срещнаха, за да обсъдят начини да използват парламентарната процедура, за да накарат Джонсън да поиска отлагане на датата на Брекзит.

Според "Гардиън" днес в шотландската лятна резиденция на кралицата в Балморал ще се състои среща за обсъждане и приемане на удължаване на почивката на парламента до 14 октомври. Бъкингамският дворец отказа коментар.

Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври.