Великобритания не очаква САЩ да поискат Обединеното кралство да се включи във война срещу Иран, а и Лондон е малко вероятно да се съгласи да участва в такъв конфликт, заяви днес в парламента британският министър на външните работи Джереми Хънт.

"САЩ са най-близкият ни съюзник, постоянно разговаряме с тях, обмисляме внимателно всяко тяхно искане, но не мога да си представя ситуация, при която те да поискат или ние да се съгласим с каквито и да било стъпки за прибягване до война", каза Хънт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той допълни, че посланието, което Великобритания и партньорите й в ЕС, в частност Франция и Германия, изпращат по въпроса за иранската ядрена програма, е че тази седмица е решаваща.

"Абсолютно задължително е те да изцяло да спазват това споразумение, за да можем да го запазим и да имаме безядрен Близък изток", допълни министърът, който се бори срещу Борис Джонсън за премиерския пост във вътрешните избори за лидер на Консервативната партия.

В същото време в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за спокойствие в региона на Персийския залив и посочи, че алиансът не може да играе някаква роля в противопоставянето между Вашингтон и Техеран, предаде Асошиейтед прес.

"Важното сега е да бъде намалено напрежението", каза той.

Столтенберг заяви това преди утрешната среща на министрите на отбраната от НАТО, в която ще участва и новият изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Генералният секретар на алианса допълни, че съюзниците са обезпокоени от ситуацията в Персийския залив.

"Обезпокоени сме и от дестабилизиращите действия на Иран в региона", заяви Столтенберг.

Двайсет и осемте съюзника на САЩ от НАТО очакват от Еспър да ги запознае със стратегията на Вашингтон да принуди чрез икономически натиск Иран да предоговори международното ядрено споразумение.