Британският премиер Борис Джонсън сравни основния си политически съперник Джеръми Корбин със съветския диктатор Йосиф Сталин. Той направи това преди днешното официално начало на кампанията на управляващата Консервативна партия за изборите на 12 декември, предаде Асошиейтед прес, цитирата от БТА.

В статия за вестник "Дейли телеграф" Джонсън заявява, че лидерът на Лейбъристката партия ще "повишава данъците толкова необуздано", че това ще съсипе британския просперитет. По думите му ръководството на партията напада богатите "с удоволствие и отмъстителност, невиждани от времената, когато Сталин е преследвал кулаците" - по-богатите селяни, взети на мушка от съветския режим през 30-те години.

Острата реакция на премиера идва само ден, след като Корбин го атакува с думите, че консерваторите искат да си присвоят Брекзит, за да "отприщят тачъризъм на стероиди", като унищожи регулациите и ориентира Обединеното кралство към американски икономически модел.

"Вот в подкрепа на консерваторите на Джонсън е вот на предателство към нашата Националната служба за здравеопазване (НСЗ) и предлагането й на безценица на Тръмп", добави лейбъристът и направи препратка към бившата министър-председателка от консерваторите Маргарет Тачър, която приватизира множество държавни индустрии.

Според Корбин правителството на Джонсън ще включи британската здравна система в търговското споразумение със САЩ след Брекзит.

"Това отношение към НСЗ не е грешка или случайност, а е налице, защото консерваторите на Джонсън искат да си присвоят Брекзит, за да продадат НСЗ на безценица, да продадат на безценица работниците ни, като ги лишат от правата им, заяви той в реч в лондонско предградие. Искат да ни запратят на най-ниското равнище на стандартите и защитата. Искат да ни приближат до по-либерализиран американски модел на управление на икономиката", предупреди той.

Корбин отказа да уточни дали лейбъристите ще спрат процеса на Брекзит, за да съставят коалиция, ако никоя партия не спечели мнозинство на изборите през декември.

"Мога да кажа само, че водим кампания да спечелим тези избори с лейбъристко правителство на мнозинството, а не за да съставяме коалиция с някого", отговори той на въпрос дали лейбъристите ще отменят Чл. 50, за да си осигурят подкрепата на Либералните демократи в евентуален парламент без ясно мнозинство.

Проевропейската партия Либерални демократи обаче заяви, че няма да съдейства на лейбъриста Корбин да стане премиер след изборите.

"Абсолютно категорично изключвам възможността Либералните демократи да гласуват за настаняване на Корбин на "Даунинг стрийт" 10", заяви партийната лидерка Джо Суинсън, обявявайки началото на предизборната си кампания в Лондон.

Днес Борис Джонсън ще се срещне с кралица Елизабет, за да бъде обявено официалното разпускане на парламента преди предсрочните избори, след което ще произнесе реч, с която ще даде началото на кампанията на Консервативната партия.