Британските депутати отхвърлиха сделката за Брекзит, договорена между Тереза Мей и Брюксел. Срещу сделката гласуваха 391 депутати. За сделката на Мей гласуваха 242 депутати, предаде БиБиСи (BBC). Британската медия отбелязва, че сега поражението е по-малко в сравнение с първото гласуване през януари.

Премиерът Тереза Мей заяви, че утре предстои депутатите да гласуват дали Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март без сделка. Ако и този вот не успее, тогава в четвъртък ще гласуват за отлагане на Брекзит.

Мей заяви, че ако Камарата подкрепи идеята за излизане без сделка, то ще бъде задача на правителството да приложи това решение. Ако Камарата гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да я договори с ЕС.

Мей обаче предупреди, че гласуване за излизане без сделка или за отлагане на датата на Брекзит няма да разреши проблема. ЕС ще иска да знае какво искат да правят британците с удължаването на крайния срок, отбеляза премиерът. Камарата ще трябва тогава да каже дали иска да отмени прилагането на член 50 за излизане от ЕС или да има втори референдум за Брекзит, изтъкна Мей.

Премиерът подчерта, че представителите на Консервативната партия ще гласуват по съвест в следващите дни, а не по нареждане.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин побърза да заяви, че сега министър-председателят трябва да свика парламентарни избори. Според него сделката за Брекзит е мъртва.

Какво каза Мей пред депутатите преди решителното гласуване

Удължаване на преговорния период за Брекзит ще даде на Европейския съюз контрола върху процеса по напускане на блока, каза днес пред британския парламент премиерът Тереза Мей.

"Това няма да промени дебата или въпросите, които трябва да бъдат уредени - само ще предаде контрола на Европейския съюз", каза Мей по повод евентуалното отлагане на Брекзита.

"Това може да означава Брекзит, какъвто не отговаря на очакванията на тези, гласували за напускане, или дори втори референдум", заяви тя.

Какво каза главният преговарящ на ЕС

ЕС направи всичко възможно, всичко по силите си, за да улесни постигането на сделка за да бъде одобрена сделка. Проблемът може да бъде решен само от Обединеното кралство. Подготовката ни за Брекзит без споразумение е по-важна от всякога. Това написа в Туитър Мишел Барние, преговарящият за Брекзит от Европейската комисия.

По-рано, преди гласуването в Лондон, Барние предупреди, че Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без сделка, която да бъде ратифицирана от британския парламент.

Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС, коментира Барние в Туитър.

Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период.

Какво каза председателят на ЕС

"Съжаляваме за изхода от гласуването... От страна на ЕС, направихме всичко възможно да постигнем споразумение. . . трудно може да се направи нещо повече." Това каза днес говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Тъй като до 29 март остават само 17 дни, днешният вот значително увеличи вероятността от Брекзит без сделка. . . Ако има обосновано искане от страна на Обединеното кралство за удължаване на срока, 27-те от ЕС ще обмислят и ще решат единодушно", каза говорителят на Туск.