Британският министър за Брекзит Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на основния препъникамък в процеса на развода - т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, предаде ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от митническия съюз, при запазване на другите елементи от предпазния механизъм, предвиден за избягване на възстановяване на контрола по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение. Тази идея обаче вече бе отхвърлена от Великобритания.

"Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи", написа британският министър за Брекзит в Туитър, отговаряйки директно на европейския главен преговарящ в социалната мрежа. "Великобритания представи ясни нови предложения. Сега трябва да договорим балансирано решение, което да може да работи и за двете страни", призова Баркли.

Заместник-лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Найджъл Додс също отхвърли категорично предложението на европейския главен преговарящ.

То "не е нито реалистично, нито функционално", каза Додс, чиято малка северноирландска формация крепи в британския парламент правителството на малцинството на консерваторите. Той се аргументира, че предложението на Барние "не зачита факта, че конституционно и икономически Обединеното кралство е едно цяло".

Лидерката на Камарата на общините Андреа Ледсъм пък каза, че е дълбоко разочарована от брюкселското предложение, предаде Ройтерс.

"Има все още надежда, но трябва да кажа, че съм дълбоко разочарована от онова, което чухме като предложение от ЕС. Питам се каква ли игричка играе ЕС", каза Ледсъм.