Румънският президент Клаус Йоханис прие днес британския крал Чарлз Трети в президентския дворец "Котрочени" и му благодари за "автентичното участие в опазването и насърчаването на някои ценности, отнасящи се до самата национална идентичност", предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Британският монарх, който пристигна днес в Букурещ, участва в среща с държавните органи, представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус в Румъния.

"Предавам ви от името на всички румънци нашата висока оценка и признателност за автентичното участие в опазването и насърчаването на ценности, които се отнасят до самата национална идентичност - природата, селския пейзаж в нашата страна, но и богатото културно наследство", заяви държавният глава.

Той отбеляза, че посещението на британския монарх е първото му пътуване извън Обединеното кралство след коронацията - знак, че връзките му с тези места остават "все така тесни".

"Добре сте дошъл в Румъния, страната, към която развихте особена привързаност!", каза още Йоханис.

Срещата в двореца "Котрочени" е единственото официално събитие от програмата на крал Чарлз Трети в Румъния, който се намира на частно посещение в страната.

Румънските медии съобщиха по-рано тази седмица, че посещението на британския монарх ще продължи пет дни и ще завърши в трансилванското село Вискри, където той притежава саксонска къща от 18-ти век. Също там е базирана и основаната от него благотворителна фондация, която има за цел да подкрепя запазването на наследството и устойчивото развитие на Румъния.

Това е първото посещение в чужбина на крал Чарлз Трети след коронацията му на 6 май.

Междувременно бяха съобщени резултатите от социологическо проучване, според които близо две трети от румънците (66 процента) смятат, че Румъния трябва да запази настоящата си форма на държавно управление и да не се връща към монархията, каквато беше формата на управление до 1947 г.

В проучването на института Авангард, публикувано днес, на въпрос "Смятате ли, че в бъдеще Румъния трябва да промени формата си на държавна организация и да се върне към монархията, както беше до 1947 г.", 18 процента от анкетираните са отговорили положително, 66 процента са отговорили отрицателно, 13 процента са заявили, че не могат да преценят, а 3 процента не са отговорили.

Попитани кой румънски монарх е направил най-много добро на Румъния, 19 процента посочват крал Михай Първи (1921 г.-2017 г.), 14 процента - крал Карол Първи (1839 г. - 1914 г.), 8 процента - крал Фердинанд (1865 г. - 1927 г.), а 4 процента - кралица Мария (1875 г. - 1938 г.). От останалите анкетирани 6 процента са казали, че "никой от тях не е направил добро на страната", 16 процента - че не могат да преценят, а 33 процента са посочили варианта "не знам/няма да отговоря".