Британските депутати одобриха днес плана на министър-председателката Тереза Мей да поиска удължаване на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни, предаде Ройтерс.

Това стана, докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит.

Депутатите гласуваха с 420 гласа и 110 против предложението на правителството. То беше принудено да поиска това гласуване, след като парламентът прие закон вчера, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей да поиска удължаване на преговорния период за срока на Брекзит за втори път.

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с Брекзит ще продължат след утрешната европейска среща на върха за Брекзит, съобщи правителството, с което излъчи сигнал, че засега няма резултат от преговорите, съобщи Франс прес.

Правителството нарече преговорите конструктивни и подчерта в комюнике, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък, след срещата", посветена на Брекзит. 

Доналд Туск

Снимка: БТА

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи днес на своите колеги Великобритания да получи отсрочка до една година за напускането на ЕС. Предложението се съдържа в писмото на Туск до участниците в утрешното извънредно заседание на Европейския съвет.

Туск отбелязва, че британският премиер Тереза Мей е поискала отсрочка до 30 юни. Досегашният ни опит, както и разделението в британския парламент, показват, че е малко вероятно одобряването на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон да приключи до юни, допълва той. По неговите думи отсрочка до юни би повишила заплахата от нови временни отлагания и извънредни срещи на върха с кратки срокове. Това би хвърлило сянка над работата на останалите държави от ЕС в следващите месеци, пише Туск. Той пояснява, че съществува и възможност някоя следваща отсрочка да не получи одобрение и така да се стигне до случайна раздяла без уредени правила.

Затова вярвам, че би трябвало да обсъдим други възможности. Една от тях е "гъвкава отсрочка", която да продължи само доколкото е необходимо и не повече от една година, защото след това ще ни трябва единодушие за предстоящи решения, уточнява председателят на Европейския съвет. По неговите думи при гъвкав подход прилагането на отсрочката може да бъде автоматично прекратено, веднага след двустранното ратифициране на споразумението за раздялата.

Ако застоят продължи, дългата отсрочка би дала възможност на Великобритания да преосмисли стратегията си за напускане на ЕС, предвижда Туск. Той добавя, че за да бъде одобрена, отсрочката трябва да се опира на съгласие, че постигнатото споразумение за оттегляне няма да бъде предоговаряно; че преговорите за бъдещите отношения няма да започват (до британското напускане). Великобритания може да оттегли по всяко време заявката си за напускане на ЕС, както потвърди Европейският съд, допълва Туск.

Той отбелязва, че докато не напусне, Великобритания остава пълноправна част от ЕС и останалите следва да се отнасят с Лондон с най-дълбоко уважение заради желанието да останат близки партньори. Нито една от страните не следва да се чувства унизена в този труден процес, заявява той.

 

Стана ясно също, че германският канцлер Ангела Меркел смята за възможно британското напускане на Европейския съюз да бъде отложено до началото на 2020 г., според източници на ДПА.

Меркел каза, че извънредната среща на върха на ЕС утре ще се фокусира върху т.нар. "флекстеншън" (flextension - гъвкаво продължаване - б.р.) на датата на британското напускане, казаха пред ДПА участници в срещата й с парламентарната група на нейния Християндемократически съюз.

Според френското президентство обаче отлагане на Брекзит с една година би било твърде дълго. Това каза днес служител от президентството в Париж, цитиран от Ройтерс. Според него Лондон не трябва да преговаря за бъдещите отношения с ЕС, докато Великобритания остава в съюза.

Европейският съюз ще даде на Великобритания нова отсрочка за Брекзит при известни условия, включително тя да произведе избори за Европейски парламент, гласи проект за заключения на утрешната среща на европейските лидери, цитиран от Ройтерс.

Ако Великобритания не изпълни това условие, Европейският съюз ще прекрати членството й на 1 юни, добавя Ройтерс, като цитира проекта, до който е получила достъп.

Според проекта ЕС "ще се съгласи на удължаване (на срока), за да даде възможност за ратификация на Споразумението за излизане "на Великобритания)". Но удължаването може да бъде прекратено, ако преди да изтече, и ЕС, и Великобритания ратифицират споразумението за Брекзит.

ЕС ще поиска удълженото оставане на Великобритания да не подкопава по никакъв начин основните институции на блока.

"Ако Обединеното кралство е все още член на ЕС на 23-26 май 2019 г. и ако не е ратифицирало Споразумението за оттегляне до 22 май 2019 г., то трябва да произведе избори за Европейски парламент съгласно закона на Съюза. Ако Обединеното кралство не изпълни това задължение. оттеглянето ще се състои на 1 юни 2019 г.", се казва в проекта, цитиран от Ройтерс.