Британски заместник-министър на външните работи влезе в центъра на скандал, след като грубо сграбчи за врата млада жена, протестираща против климатичните промени, съобщава в. "Гардиън".

Дългогодишният член на Консервативната партия Марк Фийлд е част от правителството на Тереза Мей и отговаря за дипломацията в Азия, Близкия Изток, Австралия и Тихоокеанския регион.

Скандалът става на организиран преди ден икономически форум. Говорители на събитието са високопоставени фигури като финансовия министър Филип Хамънд и управителя на Банката на Англия Марк Карни, а една от основните теми била Брекзит.

По време на форума в залата влизат природозащитници от "Грийнпийс", протестиращи срещу бездействието при климатичните промени. Когато Марк Фийлд вижда една от участничките в протеста, той я бута в съседната до него колона и я сграбчва грубо за врата, след което я извежда към вратата.

Марк Фийлд реагира агресивно на протестиращата

Скрийншот: YouTube

"Бяхме шокирани от видяното. Избран депутат и правителствен министър нападна един от нашите мирно протестиращи в резиденцията на лорд кмета на Лондон", заявиха от "Грийнпийс Великобритания".

Видео от събитието изтече в интернет, а полицията започна разследване за действията на Фийлд след обществената реакция.

"Получихме няколко съобщения за нападение в резиденцията. Нямаше арести", заявиха от лондонската полиция.

Междувременно опозиционните лейбъристи и либерални демократи настояха парламентаристът да хвърли оставка и да застане пред правосъдието.

Премиерът на Великобритания в оставка Тереза Мей временно освободи Фийлд от длъжността му, докато тече разследването срещу него.

"Много е трудно да не се изумиш от видяното", заявява председателят на Консервативната партия Брандън Луис. Той допълни, че е започнало вътрешнопартийно разследване на инцидента.

Самият Фийлд се оправда с думите:

"Бях искрено разтревожен, че протестиращата може да е въоръжена. Действах инстинктивно".

Макар да поднесе извиненията си за инцидента, заместник-министърът увери, че е хванал протестиращата "леко" и го е направил, защото е бил "силно загрижен за безопасността на намиращите се в залата".

Марк Фийлд е депутат в парламента на Великобритания от 2001 г. досега, а през 2010 г. става най-младият член на Комитета по разузнаване и сигурност. След общите избори през 2015 г. той е поканен от Дейвид Камерън да стане заместник-председател на Консервативната партия. В тази си роля той действа и като председател на международния офис, който изгражда съюзи с десноцентристки партии в чужбина. В тази си длъжност Фийлд провежда среща с председателят на СДС Божидар Лукарски през 2016 година.

Марк Фийлд е част от консерваторите, които са против Брекзит.