Британските депутати, които се против плановете на премиера Борис Джонсън за Брекзит, искат да прокарат закон, който да го принуди да поиска отлагане до 31 януари 2020 г. на излизането на Великобритания от ЕС. Това личи от текста, публикуван в Туитър от един от неговите автори, предаде Ройтерс, цитирата от БТА.

Законопроектът предвижда премиерът да бъде задължен да поиска отлагане на Брекзит, в случай че до 19 октомври той не съумее да издейства ново споразумение с ЕС или не получи одобрението на парламента за напускане на блока без споразумение.

"Целта на законопроекта е да гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне Европейския съюз на 31 октомври без споразумение, освен ако парламентът се съгласи", написа в Туитър депутатът лейбърист Хилари Бен.

Борис Джонсън заяви днес пред тв канал Ай Ти Ви, че ако Камарата на общините гласува утре за ново отлагане на Брекзит, то в сряда ще има гласуване за предсрочни избори. Британският премиер изрази надежда, че депутатите няма да гласуват за ново отлагане, и подчерта, че не съществуват обстоятелства, при които той би поискал от Брюксел отлагане на Брекзит.

В изявление пред канцеларията си на Даунинг стрийт Джонсън каза, че ако Камарата на общините гласува за отлагане, това ще направи "абсолютно невъзможни" всякакви по-нататъшни преговори.

"Аз не искам избори. Вие не искате избори. Нека следваме дневния ред на хората", заяви той.