Оксфордският университет обяви началото на изпитания, при които ще се тества комбинираното действие на две различни дози ваксини при един и същ пациент, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

"Ако докажем, че тези ваксини могат да бъдат взаимозаменяеми, това ще увеличи значително възможностите за тяхното гъвкаво прилагане", заяви проф. Матю Снейп, който е натоварен да осъществи изследването.

То се провежда за пръв път в света и ще обхване 820 доброволци на възраст над 50 години. Ще бъде проучено комбинираното въздействие на двете ваксини, които понастоящем се прилагат на територията на Великобритания - тази на "Пфайзер/Бионтех" и на "Астра Зенека/Оксфорд".

Ще бъде проверена ефикасността на препаратите във функция от времевия интервал между двете дози.

В изследването ще се поставят инжекции с интервал от четири седмици, близък до препоръчания първоначално, и от 12 седмици, за да могат да бъдат имунизирани възможно най-голям брой хора, както практикуват британските власти. Данните от имунния отговор на доброволците спрямо микса от ваксини ще бъдат получени през месец юни.

В началото на експериментите първата имунизация ще бъде направена с препарата на "Астра Зенека/Оскфорд", а втората - с този на "Пфайзер/Бионтех". При следващите експерименти ще бъде обърнат редът на двете ваксини.

Великобритания е най-засегнатата страна от новия коронавирус в Европа с над 108 хиляди смъртни случая. Обединеното кралство направи от ваксинацията своя национална кауза, за да преодолее здравната криза, която се изостри след появата на територията й на по-заразен вариант на коронавируса.

Досега броят на ваксинираните британци надхвърли 10 милиона души, като целта е те да станат 15 милиона до средата на месец февруари.