Канцлерът на Германия Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на британския премиер Тереза Мей, пише британският евроскептичен всекидневник Дейли експрес, коментирайки неформалната среща на европейските лидери в Залцбург.

Вестникът посочва, че Меркел е заявила на Мей, че Европа трябва да види "съществен прогрес", преди да сключи споразумение за Брекзит. Канцлерът изтъкна, че Брекзит трябва да бъде завършен до ноември или Великобритания ще рискува да напусне блока без споразумение.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се бори за спасяване на своята стратегия за Брекзит и е изправена пред нов бунт в своята Консервативна партия, след като бе унижена от европейските лидери в четвъртък в Залцбург, пише и британският вестник The Times.

В засада, която изненада неприятно британските представители, председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложения от "Чекърс" на Тереза Мей като неприложими, след лична среща с националните лидери.

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че трябва да излезе с "нови предложения", ако иска да спаси варианта за сключване на споразумение. Отказа, който получи на срещата в Залцбург, предизвиква криза в правителството, а някои министри от кабинета ѝ вече обмислят да опитат да накарат Тереза Мей да се откаже от плана си от "Чекърс" в рамките на няколко дни.

Вътрешният министър Саджид Джавид, председателят на Камарата на представителите Андреа Лидсъм, министърът на международното развитие Пени Мордонт и министърът на труда и социалната политика Естър МакВей са сред тези, които вярват, че споразумение, подобно на това на Канада с ЕС, би било по-предпочетено от настоящето предложение на правителството.

"Тя трябва да се откаже от плана от Чекърс", заяви един от министрите ѝ. Проевропейски депутат от Консервативната партия пък смята, че вътрешното "доверие" на британския премиер е понесло сериозни щети. "Въпросът е как ще успее да оцелее след това? Това дава коз в ръката на привържениците на Брекзит и поставя под въпрос нейното лидерство по начин, който не беше на дневен ред преди 48 часа".

Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите за Брекзит, се очаква да публикува свой алтернативен план за споразумение за свободна търговия преди партийната конференция на Консервативната партия през този месец. Ники Морган, председател на комисията по финанси, заяви: "Планът от Чекърс беше в затруднено положение от известно време. Всички се надявахме, че тя ще получи поне ангажираност, ако не споразумение, в Залцбург". Тереза Мей търсеше думи на успокоение от лидерите на ЕС относно нейната визия за Брекзит, но вместо това беше предупредена, че трябва да намери решение за Ирландската граница в рамките на три седмици или рискува да стигне до варианта Брекзит без споразумение.

Доналд Туск заяви: "Всички споделиха виждането, че докато има позитивни елементи в плана от Чекърс, предложената рамка на икономическо сътрудничество не би сработила". Според плана от Чекърс Великобритания ще продължи да следва правилата на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите. Според предложените митнически споразумения Великобритания ще събира митата на ЕС, за да избегне твърда ирландска граница. От Даунинг стрийт признаха, че Тереза Мей е била хваната на тясно. Дори в личните си срещи с Туск, той не ѝ е дал никакви признаци за нивото на критики, които ще отправи по време на общата среща.

"Може би това е било маневра, която да ни накара да се придвижим напред", заяви висшестоящ правителствен източник. "Но това е грешка, защото ние нямаме политическото пространство или склонноста да се променим".