Над 50 британски депутати изразиха в писмо до шефката на Скотланд ярд безпокойство за сигурността си след инциденти около парламента в обстановка на напрежения заради Брекзита, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Пишем ви, за да изразим силното си безпокойство от влошаването на ситуацията със сигурността и обществения ред извън и около парламента", се казва в подписаното от депутати от различни партии писмо до ръководителката на британската полиция Кресида Дик.

Депутатите споменават "свързани с крайната десница" лица, които "извършват потенциално криминални прояви на сплашване на депутати, журналисти и активисти".

Последният подобен случай е от вчера, когато подкрепящата идеята за втори референдум за Брекзита депутатка от Консервативната партия Ана Субри бе наречена "нацистка" и "фашистка" от поддръжници на излизането на Великобритания от ЕС.

Днес Субри заяви, че малка група хора обикалят района на парламента и сплашват хората.

"Границата вече беше премината през декември, когато имаше нападки към журналисти", каза депутатката пред телевизия Ай Ти Ви и упрекна полицията в бездействие.

Тя спомена случая с журналиста от Скай нюз Файсал Ислам, срещу когото са били отправени расистки обиди.

"Това е същата група хора, всичко е заснето, а столичната полиция нехае", заяви Субри.

През юни 2016 г. британците гласуваха за излизане от ЕС на референдум, чиято кампания дълбоко раздели страната. Седмица преди вота проевропейската депутатка лейбъристка Джо Кокс беше убита от неонацистки симпатизант.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март. Следващата седмица британските депутати ще гласуват по споразумението, което премиерът Тереза Мей договори с Брюксел.

Холандия ще предостави на живеещите в страната британци отсрочка от 15 месеца, за да подадат заявление за постоянно пребиваване след Брекзит, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без споразумение, обяви холандския министър на външните работи Стеф Блок, предаде Франс прес.

Перспективата за развод без споразумение на 29 март поражда опасения за съдбата на около 45 000 британци, които живеят в Холандия.

"За да избегнем това, правителството предлага преходен период от 15 месеца, считано от излизането на Обединеното кралство от ЕС", посочи снощи министър Блок в писмо до парламента.

През този период британците, които са живели в Холандия преди Брекзит, "ще запазят правото си да живеят, пътуват и учат в Холандия".

"На британските граждани и семействата им през този период ще бъде дадена възможността да кандидатстват за разрешение за постоянно пребиваване", добави министърът.

Испания, една от членките на ЕС, където има най-много живеещи британци, обяви на 28 декември, че е приела спешни мерки за "гарантиране на запазването на настоящите права на британските граждани" при перспектива за излизане "без сделка".

Във Франция, където живеят поне 150 000 британски граждани, също се взети мерки за подготовка за Брекзит без споразумение, предвиждащи по-специално британските служители във френските държавни учреждения да запазят същите условия за статут и работа, каквито ползват понастоящем.