Британската кралица Елизабет Втора посети новия самолетоносач на кралския военноморски флот преди първото му оперативно плаване до Източна Азия, предаде ДПА.

Самолетоносачът "Кралица Елизабет", който е на пристан в Портсмът, потегля днес на седеммесечно плаване, по време на което ще спре в 40 страни, включително Индия, Япония и Южна Корея.

Снимка: БТА/AP

На борда има няколко изтребителя. Съдът ще бъде ескортиран от военни кораби, подводница и 14 хеликоптера на ВМС, допълва БТА.

Вчера премиерът Борис Джонсън се качи на самолетоносача и каза, че плаването на кораба до Източна Азия по никакъв начин не е конфронтационен жест към Китай, а по-скоро цели укрепване на международното морско право.

Самолетоносачът, който струва на Великобритания 3 милиарда лири (4,2 млрд. долара), е кръстен на кралица Елизабет Първа, която управлява през 16-и век, когато британците удържат голяма победа над испанската армада.

Великобритания обяви наскоро, че ще насочи вниманието си към Източна Азия като част от новата си външнополитическа и отбранителна стратегия - стъпка, която се възприе като отговор на нарастващото влияние на Китай в района.