Британският алпинист Джон Грифин бори скуката и обездвижването по време на карантината заради коронавируса с приключилата успешно мисия да "изкачи" височината на Еверест по стълбището на триетажната сграда, в която живее, съобщи Ройтерс.

Грифин изкачва четири дни стълбището на къщата, в която живее в Западен Съсекс, за да достигне 8850 метра, колкото е височината на Еверест.

С усилието си той успя да набере 3500 лири за благотворителната организация "Ръсел тръст", която подкрепя 1200 хранителни банки във Великобритания.

Грифин, който е на 53 г., използвал компютър, програмиран от съсед, да следи напредъка в мисията. На третия ден от изкачването коляното започнало да го боли. Послушал жена си, която го посъветвала да наложи мястото с плик замразен грах и така успял да продължи. Грифин "стигнал" най-високия връх в света след 29 часа "изкачване".

Семейството му заедно с домашния любимец - кучето Хаундслоу, го очаквало на терасата на покрива при последното му изкачване на стълбите.

"Изпитах истинско чувство за постигнат успех. Жалко, че заради социалното дистанциране, членовете на семейството ми бяха единствените хора там", каза Грифин.

Той е веган и собственик на доставчика на веганска храна cookuu.com, и казва, че растителната диета му дала сили да изкачва по осем часа дневно. "От особено значение бе натрупването на въглехидрати. Вероятно съм изгарял по 65000 калории на ден. Банани на всеки триста метра и отделно хапвах много зърнени блокчета", каза той.

"Сега ще преплувам Ламанша във ваната", пошегува се Грифин.