Бристол планира да стане първият град във Великобритания с широкомащабна забрана за движение на дизелови автомобили в опит да намали замърсяването на въздуха, предаде ДПА.

Градският съвет одобри план, според който движението на дизелови автомобили, собственост на частни лица, да бъде забранено в централния район на града между 7:00 и 15:00 часа. Търговските автомобили ще трябва да плащат, за да могат да влязат в зоната, уточнява Би Би Си.

Автомобилите, които навлязат в района, ще плащат глоби, с изключение на такситата и линейките.

Схемата, която трябва да бъде одобрена и от правителството, ще започне да се прилага през 2021 година.

Планира се и по-широка "зона за чист въздух", в която частните коли ще могат да се движат, но камиони, ванове, автобуси и таксита ще трябва да плащат такси.

Градският съвет одобри бизнес план за идеята, но конкретни детайли като размер на глобите и категории автомобили и граждани, за които ще може да бъде направено изключение, все още не са уточнени.

Властите на Бристол са законово задължени възможно най-бързо да намалят замърсяването на въздуха в града, най-вече нивата на азотния диоксид

Местните власти се надяват, че до 2025 година ще успеят да изпълнят плана за намаляване на замърсяването, отбелязва Би Би Си.

Въвеждането на "зони с ниски емисии" вече се обсъжда в няколко други британски града, включително Бирмингам, Лондон и Лестър. Много от тези схеми предвиждат движението на по-стари, по-силно замърсяващи дизелови коли да бъде забранено в централните градски зони или шофьорите да плащат такса, за да могат да влизат в тях.

Подобни системи вече съществуват в редица европейски градове.